Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Parallellt med att EU försöker minska användningen av gas letar man alternativ till rysk gas från andra länder. Arkivbild.

EU-enighet om att spara gas – med undantag

BRYSSEL 26 juli 2022 | Ungern motsätter sig

Mindre än en vecka efter att kommissionen lagt sitt förslag om att minska gasanvändningen inför ett eventuellt ryskt exportstopp har medlemsländerna godkänt det. Men kompromissen innehåller en rad undantag och blir vintern svår kan det bli gasbrist.

För att klara vinterns behov av gas, inte minst för uppvärmning av bostäder i många medlemsländer, föreslog EU-kommissionen förra onsdagen att alla EU-länder ska minska gasförbrukningen med 15 procent jämfört med tidigare år. 

I ett extrainkallat EU-möte i Bryssel i dag tisdag ställde sig medlemsländernas energiministrar bakom förslaget efter att ha nått en kompromiss som lättar på kraven för vissa länder.

– Jag vet att beslutet inte kom lättvindigt men jag tror att i slutänden inser alla denna uppoffring är nödvändig, sade Jozef Síkela, industri- och handelsminister i Tjeckien som ledde förhandlingarna.

Beslutet tas en dag efter att Ryssland meddelat att gasflödet via Nord Stream 1 stryps ytterligare till 20 procent av sin kapacitet.

– Det finns ett tydligt mönster i Rysslands beteende – skapa osäkerhet, öka priser och underminera enigheten i EU. Detta mönster kommer troligen inte ändras. Vi vet att gasleveranserna kan stoppas när som helst, sade EU:s energikommissionär Kadri Simson efter tisdagens överenskommelse.

Flera undantag i nödläge

Besparingen av gas sker i ett första läge under frivilliga former. Men om ett nödläge skulle uppstå kan besparingen bli obligatorisk. Flera länder har varit kritiska till förslaget men i tisdagens kompromiss skrevs ett antal undantag in för att nå en överenskommelse.

Medlemsländer som inte har gasledningar till andra medlemsländer – som Spanien, Irland och Malta – och de vars elnät inte är synkroniserade med det europeiska elnätet – som Baltländerna – får be om undantag om besparingen blir obligatorisk. Även länder som är i stort beroende av gas för viktig industri eller som får akut elbrist kan begära undantag. 

Skulle klara en normal vinter

Om länderna åberopar undantagen kommer besparingen av gas bli mindre än i kommissionens ursprungsförslag. Men enligt energikommissionär Simson skulle det ändå räcka för att klara en normalkall vinter.

– Våra första beräkningar visar att även om alla undantag används fullt ut skulle vi uppnå en minskning av efterfrågan som skulle hjälpa oss att klara oss säkert genom en genomsnittlig vinter, sade Simson.

Tyskland: Tack!

Kritiker av förslaget har menat att det är framlagt främst för att bistå Tyskland vars ekonomi har ett stort beroende av rysk gas. Länder som varit kritiska till det är länder i främst södra Europa som i många fall uppfattade bristande solidaritet av främst Tyskland under finans- och eurokrisen. Den tyska regeringen tackar nu övriga medlemsländer för att de till slut ställde sig bakom en kompromiss.

”Med gasbesparingsförordningen hjälper länder, som inte gjort sig beroende Putins Ryssland, medlemsländer som under flera år i blindo satsat på billig naturgas. Däribland Tyskland. Tack till våra grannar!”, twittrade Sven Giegold, tysk statssekreterare för klimatskydd och ekonomi.

Alla medlemsländer stödde kompromissen förutom Ungern som motsatte sig den. Den ungerska regeringen har nyligen bett Ryssland om att få köpa ytterligare gas.

Hur länder minskar sin gasanvändning är upp till dem själva att besluta. 

Liten gasanvändning i Sverige

Sverige representerades på mötet av energiminister Khashayar Farmanbar (S). Han välkomnade kommissionens förslag och pekade på svensk gasanvändning är begränsad.

– Det är viktigt att EU tar det här steget och minskar sitt fossila beroende. Sverige har väldigt, väldigt liten gasanvändning. 2,7 procent av vår totala energianvändning kommer från gas. När det kommer till elektricitet är det 0 procent från gas, sade Farmanbar innan mötet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret