Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen hoppas att lagstiftarna i parlamentet och ministerrådet kan enas om förslaget redan i år. Arkivbild.

EU vill stödja gemensamma vapenuppköp med miljoner

BRYSSEL 19 juli 2022

För första gången föreslås EU-pengar gå till gemensamma uppköp av vapen. Ett syfte är fylla på lagren i medlemsländerna som tömts på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

I förslaget, som presenterades på tisdagen, vill kommissionen att 500 miljoner euro ur EU-budgeten anslås för gemensamma vapenuppköp fram till 2024. Det är medlemsländernas högsta politiska ledare som bett om ett sådant förslag.

– I dag tar vi ett historiskt steg framåt i den europeiska försvarsintegrationen. Förutom att bidra till att fylla på lagren efter överföringen av vapen till Ukraina ger vi medlemsländerna incitament genom EU-budgeten att upphandla gemensamt, sade EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton i ett uttalande.

Syftet med gemensamma uppköp mellan medlemsländerna är dels att minska konkurrensen dem emellan om samma varor och spara pengar. Dels ökar det den så kallade interoperabiliteten om samma typ av vapen köps in av fler.

Villkoren för att kunna få del av EU-pengarna är att minst tre medlemsländer går samman om ett gemensamt uppköp och att europeisk vapenindustri medverkar. Mellan 10 och 15 procent av kostnaderna skulle täckas av EU-pengarna.

Förslaget skickas nu till medlemsländerna och EU-parlamentet för förhandlingar. Kommissionen hoppas att de kan enas innan årets slut.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret