Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) och Arba Kokalari (M) är båda motståndare till gas i taxonomin men kommer att rösta olika vid nästa veckas omröstning.

”Genuint oförutsägbar” klimatomröstning i EU-parlamentet

BRYSSEL 1 juli 2022

EU-parlamentet kan i nästa vecka komma att förkasta förslaget om att klassa naturgas och kärnkraft som hållbara investeringar. Men splittringen inom partigrupper är stor och utgången högst oklar när EU-parlamentet träffas för sista gången innan sommaruppehållet.

Under kritiserade former presenterade EU-kommissionen strax innan årsskiftet sitt förslag i den kontroversiella frågan om huruvida kärnkraft och naturgas ska räknas till hållbara energislag i unionen inom den så kallade taxonomin.

Flera medlemsländer har haft starka invändningar mot att ta med antingen kärnkraft eller gas i taxonomin. Men deras antal har varit för litet för att stoppa det. Nu är det upp till EU-parlamentet att avgöra om förslaget ska godkännas eller stoppas. 

– Det är genuint oförutsägbart, säger EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) under en pressträff på fredagen.

Han och Socialdemokraterna kommer att rösta nej till att klassa naturgas och kärnkraft som hållbara investeringar. 

– Fossilgas ska inte finnas med på den gröna listan. Vi ska inte använda svenska pengar för att investera i fossilgas, säger Bergkvist som förväntar sig även Miljöpartiet och Vänsterpartiet rösta nej.

Moderaternas Arba Kokalari delar bilden att det kommer att bli jämt mellan ja- och nej-rösterna

– Det finns splittringar i flera partigrupper och det finns de som gärna vill ha gas inkluderat i detta och de som gärna vill ha kärnkraft inkluderat. Vi kan tyvärr inte rösta nej till gasen och ja till kärnkraften utan vi behöver ta ställning till båda samtidigt, säger Arba Kokalari.

Men hänvisning till hur viktig kärnkraften är för Moderaterna kommer dess fyra ledamöter att rösta för. 

– Så att vi inte döda de investeringar som nu görs och kommer behöva göras kring kärnkraften, sade Kokalari som även räknar med att Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ger grönt ljus.

Centerpartiet kommer enligt uppgift till Europaportalen att rösta nej.

Utskott har tidigare sagt nej

För drygt två veckor sedan röstade EU-parlamentets miljö- och ekonomiutskott i en gemensam omröstning med siffrorna 76 mot 62 och 4 som avstod ned taxonomiförslaget.

Kommissionen kan få bakläxa

För att stoppa förslaget måste minst 353 av de 705 ledamöterna rösta nej på onsdag i nästa vecka. Om så sker måste kommissionen antingen helt dra tillbaka det eller återkomma med ändringar i det. Erik Bergkvist menar att förslaget inte borde ha lagts i formen av en delegerad akt –  en teknisk ändring av redan existerande EU-lag – utan som ett vanligt lagförslag där EU-parlamentet och medlemsländerna har rätt att göra ändringar i det.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret