Inga fler reformer kommer att göras av Polen för att få ta del av EU:s coronapengar, säger Jarosław Kaczyński, ledare för Polens regeringsparti Lag och Rättvisa.

Bild: Rafał Zambrzycki

Hoppa till artikelns andra spalt.

Polen ryter till: Ge oss EU-pengarna annars…

Polen kommer inte att möta EU-kommissionens krav på rättsstatsreformer för att få tillgång till EU:s återhämtningsfond. Det meddelade regeringspartiets ledare Jarosław Kaczyński på måndagen. Partiet hotar också med att avsätta EU-kommissionens ordförande om pengarna inte betalas ut.

Det var i en intervju i polsk media på måndagen som ledaren för Polens regeringsparti Lag och Rättvisa, Jarosław Kaczyński, skruvade upp retoriken mot EU i den pågående rättsstatsskonflikten. 

Kaczyński slog i intervjun fast att hans regering inte kommer att vidta några ytterligare åtgärder för att möta EU-kommissionens rättsstatskrav för att låsa upp 35 miljarder euro i anslag och lån från EU:s stora återhämtningsfond, rapporterar flera europeiska medier. 

– Vi har visat maximal goodwill, men eftergifter har inte gett något, sade Kaczyński till den regeringsvänliga nyhetsportalen Sieci, rapporterar Politico

Sedan den polska återhämtningsplanen lämnades in till EU-kommissionen förra året har kommissionen ställt krav på att Polen ska genomföra reformer av sitt rättssystem för att få ta del av den återhämtningsfond som EU upprättade efter pandemin. 

I slutet av maj tog Polen ett första steg mot att gå EU-kommissionen till mötes när underhuset i det polska parlamentet röstade för att avskaffa disciplineringsnämnden i landets högsta domstol i en ny lag. 

Åtgärderna är dock inte tillräckliga har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sagt i en intervju med polsk media, skriver Politico. 

I måndagens intervju insisterade Kaczyński på att Polen har uppfyllt sin sida av ett avtal med EU för att backa på vissa aspekter av reformerna av dess rättssystem i utbyte mot pengarna, men att avtalet "har brutits" av EU. 

– Eftersom EU-kommissionen inte uppfyller sina skyldigheter gentemot Polen på detta område har vi ingen anledning att uppfylla våra skyldigheter gentemot Europeiska unionen, sade Kaczyński, enligt Politico. 

I en annan intervju i polsk radio tog partiets generalsekreterare Krzysztof Sobolewski resonemanget ytterligare ett steg. Om EU-kommissionen "försöker trycka oss mot väggen har vi inget annat val än att dra ut alla vapen i vår arsenal" och svara "öga för öga", sade han, enligt The Guardian

Enligt Sobolewskio handlar det om att vidta rättsliga åtgärder mot EU, lägga veto mot EU-initiativ och samla en allians för att se till att Ursula von der Leyen och hennes kommissionärer får avgå. 

EU-kommissionen ville på tisdagen inte kommentera Kaczyńskis och Sobolewskio uttalanden men upprepade att Polen fortfarande måste uppfylla de åtaganden man gjort när landets återhämtningsplan godkändes i rådet i juni – en kompromiss som splittrade EU-kommissionen. 

– En ny lag är ett viktigt steg, men vår preliminära bedömning är att den inte säkerställer att domare kan ifrågasätta en annan domares beslut utan att riskera att bli föremål för disciplinnämnden. Det måste åtgärdas för att kommissionen ska betala ut pengarna, sade en talesperson på EU-kommissionen.