Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) representerade Sverige på fredagens extrainsatta energimöte.

Eniga energiministrar: Så ska elpriserna tuktas

BRYSSEL 30 september 2022

Efter flera veckors förhandlingar kunde EU-länderna på fredagen enas om konkreta åtgärder som ska få ner de höga elpriserna i unionen. Nu ska elkonsumtionen minskas och övervinster från elproducenter ska gå tillbaka till konsumenterna. 

– Det kommer att ha stor effekt på priserna, sade energiminister Khashayar Farmanbar (S) efter mötet.

Krismötena har avlöst varandra i Bryssel de senaste veckorna för att hitta lösningar för att minska de höga elpriserna. På ett extrainsatt rådsmöte på fredagen kunde EU-länderna  enas om tre konkreta åtgärder som ska få bukt med priserna – åtgärder som ligger i linje med de förslag som EU-kommissionen tidigare lagt fram.

– Idag har EU lyckats leverera, sade Tjeckiens industriminister Jozef Síkela, som ledde dagens rådsmöte, på fredagseftermiddagen. 

– Idag har vi lagt ytterligare en bit till det här pusslet [om hur energipriserna ska tuktas] – men definitiv inte det sista, fortsatte han.

Åtgärderna som det beslutas om handlar dels om att spara el genom att minska konsumtionen. Elförbrukningen ska minskas med fem procent under de timmar då användning av el är som högst. 

Ministrarna beslutade också om ett inkomsttak för bolag som producerar icke-fossil energi, som vind- och solkraft samt kärnkraft, och som gör stora vinster med de höga elpriserna. Tanken är att man ska använda en del av de här övervinsterna för att ge stöd till hushåll och företag. 

På liknande sätt ska man använda övervinster från fossila energibolag för att också ge stöd till hushåll och företag. 

Enligt EU-kommissionen kan de insamlade övervinsterna ge hela 140 miljarder euro i stöd till EU-länderna som de kan kanalisera till drabbade hushåll och företag. 

Tanken är att det här ska införas så snart som möjligt och få effekt redan i vintern. 

“Stor effekt på energipriserna”

Enligt energiminister Khashayar Farmanbar, som representerade Sverige på fredagens möte, kommer de här åtgärderna ha stor betydelse för energipriserna i Sverige. 

– Enligt energiforskare skulle en sex-procentig minskning av elförbrukningen koordinerat på EU-nivå kunna sänka priserna i södra Sverige till förra höstens prisnivåer. Så det kommer att ha stor effekt, sade han till journalister efter mötet. 

Khashayar Farmanbar underströk dock att man ändå inte är helt i mål. 

– Det kommer att vara viktigt för nästa regering att ta vid här och att driva på lika hårt och resolut för att dessa beslut ska genomföras på EU-nivå. Det är klart att medlemsländerna har olika förutsättningar, det kommer att krävas en beslutsamhet från svensk sida för att driva detta i mål, sade han. 

“Trevande” kring pristak på gas

Ministrarna diskuterade även ett eventuellt pristak på gas. Inför fredagens möte har 13 medlemsländer, främst från Syd- och Östeuropa, uppmanat EU-kommissionen att lägga fram ett förslag till pristak på importerad gas. Flera EU-länder har motsatt sig ett sådant pristak – Sverige var ett av de länder som inte skrev under brevet. 

Khashayar Farmanbar beskrev fredagens diskussion som “trevande” kring hur ett sådant pristak skulle kunna se ut – bland annat om det ska kopplas ihop med ransoneringskrav så att man inte gör gasen billigare och ökar på konsumtionen så att gasen därmed riskerar ta slut. 

– Det är ganska många tekniska utmaningar som inte riktigt är lösta om hur det här systemet ska fungera. Det fanns ganska många viljor och jag bedömer att det här är en diskussion som kommer både behöva mogna innan man kan fatta ett beslut om det, sade han. 

Även tjeckiens industriminister Jozef Síkela konstaterade att mycket arbete återstår. 

– Jag är redo att kalla till så många extrainsatta rådsmöten som behövs för att diskutera och nå ytterligare politiska överenskommelser, sade Jozef Síkela på fredagen.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret