Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tjeckiens industriminister Jozef Sìkela efter fredagens ministermöte.

EU: Ett stort steg närmare lägre elpriser

BRYSSEL 9 september 2022

EU-länderna är överens om att gå vidare med EU-kommissionens förslag på åtgärder för att få ner de höga energipriserna. Det stod klart efter att EU:s energiministrar träffats på fredagen. Det tjeckiska ordförandeskapet hoppas på ett skarpt beslut innan månadens slut. 

– Vi måste se till att vi inte sviker våra medborgare och våra företag, sade Tjeckiens industriminister Jozef Sìkela.

EU:s energiministrar träffades på ett extrainsatt möte i Bryssel på fredagen för att diskutera akuta åtgärder för att hantera de rusande energipriserna. Utgångspunkten i diskussionen var de förslag på åtgärder som EU-kommissionen lade fram i onsdags. 

Energiminister Khashayar Farmanbar, som företrädde Sverige på ministermötet, kunde efter mötet konstatera att EU-länderna är överens om att gå vidare med kommissionens förslag.

– Det finns en samlad positivt syn på EU-kommissionens förslag. Men det är tydligt att den viktiga nu är tempot. Arbetet måste fortsätta i en hög takt, sade han på en pressträff efter mötet och tillade också att det kan finnas anledning till att se över ännu fler åtgärder. 

Statsminister Magdalena Andersson var också med på pressträffen och hon kallade dagens möte “ett genombrott i förhandlingarna”.

– Vi kommer nu kunna ta ett stort steg i den riktningen som kan innebära att vi kan få ner elpriserna i hela Europa. I södra Sverige så kan det handla om halverade elpriser, sade hon.

Nästa vecka väntas EU-kommissionen komma med konkreta förslag baserat på dagens diskussion – troligen under Ursula von der Leyens årliga linjetal i EU-parlamentet i Strasbourg. 

Enligt Tjeckiens industriminister Jozef Sìkela, som i egenskap av ordförandeland ledde fredagens ministermöte, är ambitionen att EU-ledarna ska kunna nå ett beslut innan slutet av september. 

– Från min sida kan jag lova att rådet kommer att vara redo att arbeta med kommissionens förslag i samma hastighet som vi gjorde i juli när vi antog gasåtgärderna. Om det behövs är jag beredd att kalla till ytterligare ett extra möte för att anta konkreta lösningar före slutet av denna månad, sade han på en pressträff i Bryssel efter mötet, och lade till: 

– Vi måste se till att vi inte sviker våra medborgare och våra företag.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret