Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn, en österrikisk kristdemokrat.

Historiskt: Ungern föreslås bli av med EU-miljarder

BRYSSEL 19 september 2022

EU-kommissionen föreslår att 80 miljarder kronor i EU-stöd till Ungern ska utbetalas först om och när landet skärper reglerna för korruption, upphandling och intressekonflikter.

I april tog EU-kommissionen för första gången i bruk unionens nya verktyg för att hantera medlemsländer som bryter mot rättsstatens principer på ett sätt som hota EU-budgeten. Kommissionen kritiserade bland annat brister i offentlig upphandling och arbetet mot korruption och intressekonflikter i Ungern.

Sedan dess har den ungerska regeringen förslagit 17 åtgärder som den anser skulle råda bot på problemen. De 27 EU-kommissionärerna diskuterade i går söndag åtgärderna och slår fast att de går i rätt riktning men att farorna mot EU-budgeten återstår.

– Viktiga detaljer i de föreslagna åtgärderna måste alltjämt fastställas och bedömas, särskilt hur de viktigaste delarna kommer att återspeglas i de faktiska lagtexterna, sade EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn under en presskonferens samma dag.

För att öka trycket på Ungern att faktiskt genomföra åtgärderna föreslår kommissionen för att medlemsländerna i ministerrådet att en tredjedel av EU:s stöd inom de så kallade sammanhållningsfonderna stoppas. Det skulle innebära att Ungern skulle miste om 7,5 miljarder euro, motsvarande närmare 81 miljarder kronor.

– Vi kan inte dra slutsatsen att EU:s budget är tillräckligt skyddad, sade Hahn.

Medlemsländerna har en månad på sig att ta ställning till kommissionens förslag. Den perioden kan dock förlängas upp till totalt tre månader. Beslutet tas med så kallad kvalificerad majoritet vilket gör att inte något annat enskilt medlemsland kan blockera det.

Budgetkommissionär Hahn rekommenderar ministerrådet att använda möjligheten att förlänga beslutet till december i syfte att ge Ungern den tid som behövs för att leva upp till alla krav.

Den ungerska regeringen har lovat att uppfylla kommissionens villkor senast den 19 november. 

Pengar har effekt

Ända sedan den ungerske nationalkonservative premiärministern Viktor Orbán kom till makten för över tio år sedan har EU-kommissionen påtalat det allt sämre läget för grundläggande demokratiska förutsättningar som rättsstatens principer. Framstegen att ändra utvecklingen har dock varit begränsade. När nu unionen har möjlighet att hota med indraget EU-stöd med den nya rättsstatsmekanismen ser kommissionär Hahn en annan respons från den ungerska regeringen. 

– Vi ser åtaganden och löften och vi kommer under de kommande två månaderna se hur de vidtas och levs upp till. Det är uppenbart att finansiellt tryck har effekt, sade Johannes Hahn.

Han pekade slutligen på att kommissionen har möjlighet att inleda en ny process mot Ungern igen om det skulle visa sig att landet, om det får de 7,5 miljarder eurona, ändå inte lever upp till rättstatskraven. 

Oppositionskritik: Kommer få pengarna till slut

Den ungerska EU-parlamentarikern Anna Donáth från det liberala oppositionspartiet Momentum anser dock att kommissionens besked bara är ett spel för galleriet och att de krav som kommissionen ställer är så låga att de inte i kommer att påverka grunden för Viktor Orbáns system.

– Vi får inte lura oss själva, EU-kommissionens hot är egentligen bara ett spel för att vinna tid och Ungern kommer att få EU-pengarna, sade Anna Donáth till nyhetsbyrån Bloomberg.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret