Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Avgående statsminister Magdalena Andersson (S) informerade på onsdagen EU-nämnden om regegeringens ståndpunkter inför fredagens EU-toppmöte. Arkivbild.

Enig riksdag inför EU-toppmötet: Gemensamma lösningar krävs

BRYSSEL 5 oktober 2022

Rysslands illegitima krig mot Ukraina och dess allvarliga konsekvenser fortsätter att dominera EU-ledarnas agenda. När ledarna träffas i Prag på fredag står energipriserna, det ekonomiska läget och ytterligare sanktioner mot Ryssland på dagordningen. 

– Här krävs gemensamma lösningar och att vi i EU håller ihop, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Inför fredagens informella EU-toppmöte informerade den avgående statsminister Magdalena Andersson (S) på onsdagen den nya EU-nämnden – där moderaten Jessika Roswall hade tagit över ordförandeklubban efter valet – om regeringens ståndpunkt. 

Det blir ännu ett toppmöte i skuggan av Rysslands krig mot Ukraina. Statsministern konstaterade att “Rysslands olagliga, oacceptabel och fullständiga invasion av Ukraina” är nu inne på åttonde månaden och att Ryssland nu har valt att eskalera konflikten. 

– Regeringens inställning är glasklar: en bluffomröstning kan bara ge bluffresultat och kan inte ligga till grund för något som helst lagligt eller acceptabelt agerande. Vi har i Sverige tillsammans med övriga EU-länder reagerat, bland annat genom att förbereda ytterligare sanktionspaket, sade Magdalena Andersson. 

Statsministern konstaterade också att Rysslands dåliga krigsframgångar är ett kvitto på att den politik som Sverige bedriver tillsammans med sina allierade fungerar, men underströk att det med de nya ryska hoten om kärnvapenanvändning är än viktigare att Sverige tillsammans med sina partners fortsätter öka sitt politiska, ekonomiska och militära stöd till Ukraina. 

Energi i fokus

EU-ledarna ska också diskutera de höga energipriserna till följd av kriget och Rysslands manipulationer av gastillförseln till Europa. Gaspriserna har tryckts upp på rekordhöga nivåer vilket också har effekt på elpriserna. 

– Energipriserna är ett gemensamt EU-problem. EU:s energimarknad är helt enkelt inte konstruerad för en situation där Putin genom att manipulera tillgången till gas kan styra EU:s energipriser. Här krävs gemensamma lösningar och att vi i EU håller ihop, sade statsministern. 

Sveriges regering har därför, enligt statsministern, agerat på EU-nivå för att minska gasprisernas inverkan på elpriserna. 

– Det har ju också gett resultat, konstaterade Andersson och refererade till det paket som EU-länderna enades om på energiministermötet i fredags. 

Pristak på gas 

Förra veckan lade EU-kommissionen fram ytterligare förslag om hur medlemsländerna tillsammans ska kunna möta energikrisen. Det handlar framför allt om att få ner priset på importerad gas samt att bryta kopplingen mellan gas- och elpris, insatser för att få ner elkonsumtionen och att länder ska kunna bidra till varandra solidariskt i bristsituationer. 

Förslag som den svenska regeringen är positiva till, enligt Magdalena Andersson. 

Ny politisk gemenskap testas 

Redan på torsdagen samlas EU-ledarna tillsammans med stats- eller regeringschefer från 17 andra europeiska länder för ett första möte inom den nya Europeiska politiska gemenskapen – en idé till fördjupat Europa-samarbete utanför EU-ramen som den franske presidenten Emmanuel Macron lade fram i ett tal på Europadagen i maj. 

Magdalena Andersson konstaterade att är första gången den här kretsen av länder möts på det här viset och hur det tas vidare och kommer att utvecklas, med bland annat lärdomar från det här mötet, kommer att diskuteras framåt. 

– Så utgångspunkten är att man tar tillvara på möjligheterna av en bredare europeiska krets för att kunna diskutera viktiga frågor på högsta nivå, sade hon. 

Ordföranden konstaterade att det fanns enigt stöd i EU-nämnden för regeringens linje.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret