Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Kommissionen räknar med minst 70 procent färre för tidiga dödsfall från dålig luft under de kommande tio åren om förslaget går igenom. Arkivbild.

EU-förslag: Få bort alla föroreningar

BRYSSEL 26 oktober 2022

EU-kommissionen vill ha ren luft och vatten i EU senast 2050. Detta kommer, enligt beräkningar, att rädda 100 000-tals människor från en för tidig död och spara samhället och skattebetalarna mycket stora belopp pengar varje år.

Varje år beräknas närmare 300 000 invånare i EU dö en för tidig död på grund av luftföroreningar.

– Vi betalar för föroreningar: i skatt, hälsa och liv. Ju längre vi väntar med att minska föroreningar, desto högre blir kostnaderna för samhället, sade EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans på onsdagen.

Onsdagens förslag består av tre delar: förbättra luftkvaliteten, höja kvaliteten på färskvatten och att modernisera avloppsvattenrening.

Målet är att till senast 2050 helt bort luftföroreningar med 2030 som delmål. Den årliga nivån för den viktigaste förorenaren, PM2,5, föreslås minska med mer än hälften jämfört med i dag. Kommissionen räknar med minst 70 procent färre för tidiga dödsfall från dålig luft under de kommande tio åren. 

Kostnaden för samhället för dålig luft, som yttrar sig i bland annat sjukvårdskostnader, lägre produktivitet, sämre skördar och skador på ekosystem, uppgår årligen till 230-850 miljarder euro, enligt kommissionen.

 Den rent ekonomiska vinsten på att minska luftföroreningar beräknas vara mer än sju gånger högre än vad det kommer att kosta.

– En hälsosam framtid utan föroreningar är möjlig om vi tar avsked av fossila bränslen, går mot rena transportsätt, hållbart jordbruk och hälsosamma livsmedel. Det handlar om att skydda hälsa och miljö, sade Timmermans.

Vattenkvaliteten ska höjas

– I dag kan man fortfarande finna läkemedel, bekämpningsmedel och långlivade organiska föroreningar i färskvatten Europa i mängder som hotar vattenmiljön. Så vi höjer standarden för floder, sjöar och grundvatten som en del av vår satsning på nollförorening, sade miljökommissionär Virginijus Sinkevičius.

Kommissionen föreslår bland annat en förvarningsmekanism för föroreningar i vatten, ytterligare 25 förorenande ämnen att kontrollera och krav på medlemsländerna att meddela varandra om vattenföroreningar.

Rester av läkemedel, kosmetika och microplaster – bovarna i dramat

Det tredje förslaget är en uppdatering av det över 30 år gamla direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse. Det ska ske genom bland annat striktare gränsvärden och fler förorenande ämnen att kontrollera, bättre kontroller av septiska tankar och att se till att även mindre orter omfattas av reglerna.

Närmare tre fjärdedelar av alla föroreningar i avloppsvatten kommer från läkemedel och kosmetika. Kostnaden för att ta bort dessa kommer att läggas på de branscherna. Man föreslår även att mängden mikroplaster som släpps ut ska övervakas och att vattenreningsindustrin kraftigt ska minska sin energianvändning och bidrag till klimatutsläpp.

Lättare kräva rättvisa

Enligt kommissionen är det i dag inte lätt att se till att existerande lagstiftning på området efterlevs och vill ändra på detta. Det ska ske genom att bland annat göra det lättare för drabbade personer att söka rättvisa och ersättning för skador när reglerna inte följs.

De tre förslagen skickas nu till EU-parlamentet och medlemsländerna som måste enas om utformningen på de slutliga lagarna innan de kan träda i kraft.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret