Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Jozef Síkela, Tjeckiens industri- och handelsminister, skakar hand med Sveriges handelsminister Johan Forssell (M) på ministermötet i Prag 31 oktober 2022.

EU-länder oroas av amerikansk protektionism

BRYSSEL 31 oktober 2022

EU:s handelsministrar vill stärka banden med pålitliga länder som delar EU:s värderingar. Samtidigt är ministrarna kritiska till vad man uppfattar som protektionistiska åtgärder från en av dess främsta handelspartners, USA. 

Sveriges handelsminister Johan Forssell (M) tror det kan röra sig om brott mot WTO-regler.

Handelns geopolitiska betydelse, särskilt i förhållande till den ryska aggressionen i Ukraina, stod i fokus när EU:s handelsministrar på måndagen träffades för ett informellt möte i Prag. 

– Låt oss vara tydliga: internationell handel befinner sig i en väldigt svår situation, sade Jozef Síkela, Tjeckiens industri- och handelsminister, efter mötet på måndagseftermiddagen och hänvisade till de allvarliga ekonomiska konsekvenserna  av pandemin och nu senast det ryska anfallskriget mot Ukraina. 

– Det geopolitiska aspekten är väldigt viktig för internationell handel. Det är viktigt att sprida sina risker och öppna nya marknader där vi kan exportera våra varor och tjänster. Då blir vi mindre utsatta och mindre beroende på oberäkneliga och auktoritära regimer, sade Jozef Síkela. 

Infekterad handelsrelation med USA

EU:s handelsrelation med USA är viktig i det här sammanhanget, och var också uppe för diskussion under måndagens möte, med USA:s handelsrepresentant Katherine Tai som inbjuden gäst. 

USA är en viktig marknad för EU:s export och transatlantiska relationen är av stor ekonomisk och geopolitisk vikt för EU – men relationen har varit infekterad sedan USA nyligen införde en nya lag om ”grön industripolitik” som kallas Inflation Reduction Act där man uppmuntrar konsumenterna att köpa amerikanska elfordon. 

Den nya åtgärden, som ses som både kontroversiell och marknadsvridande, har skapats oro bland EU-länderna. 

Sveriges nya handelsminister, Johan Forssell, som representerade Sveriges regering på mötet i Prag, sade till tidningen Politico på söndagen att "det finns vissa delar i Inflation Reduction Act som är oroande och de är inte förenliga med WTO-regler."

Franske presidenten Emmanuel Macron och den tyske förbundskanslern Olaf Scholz enades i förra veckan om att EU kanske måste ta till mer protektionistiska, subventionsbaserade stödåtgärder för sina industrier om USA inte backar, skriver Politico. 

Tjeckiens Jozef Síkela skickade på måndagen med ett budskap till USA: 

– Vi måste koncentrera oss på samarbete, inte på konkurrens, slog han fast.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret