Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Malin Björk (V) var en av de EU-parlamentariker som på tisdagen krävde att kraven skärps på Ungern att leva upp till rättsstatens principer.

EU-parlamentet: Dra in pengarna för Ungern nu

BRYSSEL 5 oktober 2022

EU-kommissionen får inte ge efter för kraven på Ungern – det krävde en majoritet av ledamöterna när EU-parlamentet på tisdagen debatterade kommissionens förslag om att hålla inne EU-pengar för Ungern. 

– Detta är ett test för villkorsmekanismen – snälla misslyckas inte med det här, vädjade Malin Björk (V).

I en debatt i EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagen riktade en majoritet av ledamöterna kritik mot EU-kommissionens för att vara alltför medgivande mot Ungern i rättstatsfrågan. Ledamöterna krävde också att EU-länderna snabbt ska anta förslaget om att frysa EU-stödet på 80 miljoner kronor till Ungern. 

– Ett historiskt ansvar ligger nu på kommissionen och ministerrådet, sade den finska högerpolitikern Petri Sarvamaa, som är ansvarig för parlamentets ståndpunkt i frågan, som parlamentet ska rösta om på torsdagen. 

Det var i september som EU-kommissionen skärpte tonen mot Ungern och föreslog att aktivera den så kallade rättstatsmekanismen genom att 80 miljarder kronor i EU-stöd till Ungern skulle hållas inne tills landet skärper regler för korruption, upphandling och intressekonflikter. 

I måndags presenterade den ungerska regeringen 17 förslag på åtgärder för att undvika att EU-pengarna ska hållas inne, bland annat ändringar i lagstiftningen om offentlig upphandling och en oberoende arbetsgrupp mot korruption. 

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn välkomnade på tisdagen åtgärderna. 

– Ungern har vidtagit viktiga åtaganden i rätt riktning, sade han i tisdagens debatt och tillade att kommissionen efter den 19 november kommer att ompröva om Ungern vidtagit de utlovade åtgärderna. 

En majoritet av talarna uttryckte dock sin oro över att Ungerns åtgärder inte kommer att leda till faktiska reformer utan bara är "tomma löften" för att komma undan budgetnedskärningarna, och insisterade på att kommissionen noggrant ska följa upp åtgärderna. 

Flera ledamöter kritiserade också kommissionen för att inte gå tillräckligt långt i sina krav på Ungern och hänvisade bland annat till ungerska domstolars bristande oberoende som inte ingår i kommissionens krav.

– De åtgärder ni föreslår är långt ifrån tillräckliga, sade vänsterpartisten Malin Björk. 

– Detta är ett test för villkorsmekanismen. Det kommer att sätta standarder och gränser för hur det kan användas med andra länder om vi måste. Så snälla misslyckas inte med den här. Vi har inte råd med något annat än att återupprätta demokratin, sade hon. 

Men anklagelserna möttes också av protester. 

Den tyske högernationalisten Nicolaus Fest pekade på att även andra medlemsländer har problem med överträdelser av rättsstatens principer och anklagade kommissionen för att "bara attackera Europas konservativa regeringar". 

– Medborgarna har fått nog av denna europeiska inblandning, sade han. 

EU-länderna avgör

Bollen ligger nu hos EU-länderna som har en månad på sig att besluta om EU-stödet till Ungern ska dras in, eller om beslutet ska skjutas upp till mitten av december. En stor majoritet av de debatterande ledamöterna krävde på onsdagen att förslaget om att frysa delar av EU-stödet snabbt ska antas. 

– Detta är första gången rättsstatsmekanismen används och det kräver att medlemsstaterna behandlar den på ett försiktigt sätt, sade tjeckiens EU-minister Mikuláš Bek, som leder ministerådets arbete i frågan, men försäkrade ledamöterna att rådet kommer att spela sin roll för att skydda EU:s budget.

EU-ländernas ambassadörer kommer att diskutera frågan vid ett möte på onsdagen.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret