Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen prenterade på tisdagen kommissionens förslag på nytt energikrispaket. Arkivbild.

Gemensamma EU-inköp ska pressa energipriset

BRYSSEL 18 oktober 2022

Ökad energisolidaritet mellan medlemsländer och EU-gemensamma gasinköp. Det föreslår EU-kommissionen i ett nytt nödpaket som svar på den pågående energikrisen, inför veckans EU-toppmöte. 

– Vi kan nu ta ytterligare steg mot en riktig energiunion, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Hur EU ska få ner de höga priserna på el och gas är en av de stora knäckfrågorna i unionen just nu – och medlemsländerna har svårt att komma överens om åtgärder. 

EU-kommissionen lade på tisdagen fram ett förslag på nödåtgärder för att få bukt med gaspriserna och se till att säkra tillgången under den kommande vintern. 

Bland annat föreslår kommissionen ett dynamiskt pristak på naturgas genom en tillfällig mekanism som ska begränsa priserna på den europeiska gasmarknaden.  

– Vi kommer att införa en tillfällig mekanism för att begränsa överpriser i vinter, samtidigt som vi tar fram ett nytt riktmärke så att flytande naturgas kommer att handlas till ett mer rättvist pris, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på tisdagen. 

Däremot föreslår man inte i det här skedet ett pristak på gas som används till elproduktion, ett förslag som många EU-länder lyft fram. 

– Det krävs att vi tittar närmare på hur det skulle kunna fungera, sade Ursula von der Leyen. 

För att få bättre priser och minska risken för att medlemsstaterna bjuder över varandra föreslår kommissionen bland annat även att EU-länderna gemensamt ska köpa in gas. 

Kommissionen vill även se standardregler för solidaritet mellan medlemsstaterna i händelse av försörjningsbrist samt föreslår att skapa en mekanism för att medlemsstater som drabbas av gasförsörjningbrist ska få tillgång till gas av andra. 

Ursula von der Leyen betonade även vikten av att skynda på investeringar i förnybar energi och infrastruktur. 

– Att investera mer och snabbare i omställningen av ren energi är vårt strukturella svar på denna energikris, sade hon. 

Vad händer nu?

Kommissionens förslag ska närmast diskuteras bland EU:s stats- och regeringschefer på toppmöte som drar igång i Bryssel på torsdag.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret