Inga konkreta EU-beslut om energipriser – jobbar vidare
BRYSSEL 21 oktober 2022Inga beslut togs om hur de höga energipriserna ska sänkas under EU-toppmötets första dag – men flera EU-ledare slog på stora trumman om enighet efter mötet.
– Vi har nått en överenskommelse om energi, deklarerade Charles Michel, ordförande för Europeiska rådet.
Men det man är överens om är att energiministrarna får ta sig an frågan i nästa vecka.
Klockan var långt in på småtimmarna på fredagsmorgonen när EU:s stats- och regeringschefer avslutade EU-toppmötets första dag, efter utdragna diskussioner om hur man ska få bukt med de höga energipriserna i unionen.
När Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter mötets nattmangling kom ut från mötet var det med besked om stor enighet bland EU-ledarna.
– Vi har nått en överenskommelse om energi, slog ordförande Charles Michel fast.
I de slutsatser om energi och ekonomi som publicerades efter mötet uppmanar EU-ledarna rådet och EU-kommissionen att “skyndsamt presentera konkreta beslut” om framför allt de förslag som EU-kommissionen lade fram tidigare i veckan.
– Slutsatsen är mycket tydlig: För det första finns det ett starkt och enhälligt åtagande att agera tillsammans som européer för att nå tre mål: få ner priserna, garantera försörjningstryggheten och fortsätta arbeta för att minska efterfrågan, sade Charles Michel.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) var dock mer nedtonad om utfallet efter mötet.
– Inget konkret har beslutats, sade han på en pressträff efter mötet.
Enligt Kristersson finns det en genuin vilja bland medlemsländerna att hjälpas åt i att lösa gemensamma problem – men understryker att länderna inte är överens om exakt hur detta ska ske. Nattens överenskommelse är att man nu ska jobba vidare med de förslag som ligger på bordet som i stort bygger på de förslag som EU-kommissionen i veckan lade fram.
– Ingenting avfärdades men ingenting bestämdes heller, sade han.
Flera EU-länder har inför mötet krävt nytt EU-lån för att hjälpa ekonomiskt svagare länder att hantera energikrisen. Det här är något som Sverige bestämt sagt nej till – och enligt Ulf Kristersson innebär nattens överenskommelse inte att det blir tal om några nya EU-lån med gemensam upplåning.
– Det betyder inte att några nya ekonomiska insatser ska göras gemensamt i Europa, sade han.
Frågan bollas nu vidare till EU:s energiministrar som redan på tisdag träffas i Bryssel för att diskutera frågan vidare. Sverige representeras av energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).