Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Turkiet och FN har drivit fram uppgörelsen med Ryssland som tillåter Ukraina att fortsätta exportera livsmedelsprodukter från sina egna hamnar.

Avtal om Ukrainas spannmålsexport förlängs – "sänker matpriserna med tio procent"

STOCKHOLM 17 november 2022

På torsdagen förlängdes spannmålsavtalet som möjliggör för Ukraina att exportera spannmål och gödningsmedel från sina hamnar.

–Detta är mycket positivt, genom spannmålsavtalet sänker vi matpriserna med tio procent i alla länder från Sverige till Nordafrika, säger Faruk Kaymakci, Turkiets vice utrikesminister, till Europaportalen. 

Avtalet, som möjliggör transport av ukrainskt spannmål och andra grödor över Svarta havet för vidare distribution över världen, förlängdes i dag torsdag, två dagar innan tidsfristen för det nuvarande avtalet skulle gå ut. In i det sista har det varit oklart om avtalet kommer förlängas. 

Turkiet och FN har drivit fram uppgörelsen med Ryssland.

 – Förhandlingarna avslutades i morse och avtalet har förlängts i ytterligare fyra månader. Detta är mycket positivt, genom spannmålsavtalet sänker vi matpriserna med tio procent i alla länder från Sverige till Nordafrika. Det är också viktigt för Ukrainas ekonomi, säger Faruk Kaymakci, Turkiets vice utrikesminister, till Europaportalen. Han tillägger att Ukraina nu kan exportera 25 miljoner ton spannmål per år varav de hittills har exporterat 10.1 miljoner ton.

FN-chefen Antonio Guterres välkomnar uppgörelsen.

– Jag välkomnar alla parters överenskommelse om att fortsätta Black Sea Grain-initiativet för att underlätta säker navigering av export av spannmål, livsmedel och gödningsmedel från Ukraina. Initiativet visar vikten av diskret diplomati för att hitta multilaterala lösningar, skriver FN-chefen på twitter.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret