Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentarikerna Heléne Fritzon (S), Evin Incir (S) och Carina Ohlsson (S).

Debatt: Debatt: Skärp EU-lagarna – stoppa mäns våld mot kvinnor

25 november 2022

Mäns våld mot flickor och kvinnor är ett av vår tids stora samhällsproblem. Vi behöver få samtyckeslagar på plats i hela EU. När högerkonservativa krafter försöker stoppa EU:s historiska lagpaket om mäns våld mot flickor och kvinnor förväntar vi oss att regeringen under Sveriges EU-ordförandeskap tar frågan på största allvar. Det skriver Europaparlamentarikerna Heléne Fritzon (S), Evin Incir (S) och Carina Ohlsson (S).

En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Mer än var femte kvinna har drabbats av våld i nära relationer. En tredjedel av alla kvinnor i EU har upplevt sexuella trakasserier på jobbet.

Vi skulle kunna ägna hela denna artikel åt att stapla statistik på statistik – och sedan fylla på med ytterligare statistik. De skrämmande siffrorna tar aldrig slut.

Våld mot flickor och kvinnor är ett av vår tids stora samhällsproblem. Det är ingen nyhet, vi vet om att det sker, men ändå görs inte tillräckligt för att sätta stopp. Nu måste vi sluta rikta blicken åt ett annat håll, nu måste det ske en radikal förändring. Mäns våld mot kvinnor och flickor måste upphöra!

En mycket prioriterad fråga

I dag, 25 november, lyser vi upp världen i orange för att uppmärksamma och manifestera mot mäns våld mot kvinnor.

För oss socialdemokrater i Europaparlamentet är våld mot flickor och kvinnor en mycket prioriterad fråga. Vi leder just nu förhandlingarna i Europaparlamentet, med Evin Incir som chefsförhandlare, för en historisk EU-lagstiftning.

För första gången presenterar EU-kommissionen skarpa lagförslag för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Att EU går fram med så tydliga åtgärder på området är otroligt viktigt, men förslagen räcker inte. Vi behöver våga gå ännu längre för att stoppa denna våldspandemi.

Vi behöver få samtyckeslagar på plats i hela EU som säger att sex måste ske frivilligt. De flesta medlemsländer i EU säger fortfarande att det krävs våld eller hot för våldtäkt. Det är dags att lämna den stenåldersmentaliteten. När Sverige införde samtyckeslagstiftning ökade antalet fällande domar med 75 procent. Nu vill vi se samma ökning i hela EU. Samtycke ska heller aldrig gå att köpa. Flickor och kvinnors kroppar kan inte fortsätta vara en handelsvara på EU:s inre marknad och därför är det hög tid att den svenska sexköpslagstiftningen exporteras till alla EU:s medlemsländer.

Häxjakten på flickor och kvinnor

Häxjakten på flickor och kvinnor på nätet måste få ett stopp. Det måste också bli lättare att faktiskt anmäla de brott man utsatts för, det måste bland annat vara möjligt att göra anmälningar online och det ska finnas stödlinjer som är öppna dygnet runt.

Rättsprocessen ska inte behöva bli ett nytt trauma där flickor och kvinnor både ifrågasätts för sin klädsel och tvingas leva i skräck för att förövaren ska hitta dem. Det ska inte längre vara flickors och kvinnors frihet som begränsas i EU, utan förövarens.

Vi kan inte längre acceptera att det bara är en bråkdel av alla brott som leder till fällande dom. Därför behöver vi förbättra möjligheterna att säkra bevisningen för att få ett stopp på den straffrihet som råder i EU för den här typen av brott.

Nu väntar en strid

Nu väntar en strid för dessa frågor mot högerkonservativa krafter i Europa. En strid där vi svenska socialdemokrater kommer att stå längst fram i ledet för att göra EU till en trygg plats för alla flickor och kvinnor.

Stora problem kräver också stora lösningar. Nu i januari är det Sverige som plockar upp ordförandeklubban i EU. Vi förväntar oss att regeringen tar ledarskap i förhandlingar av EU:s lagpaket om våld mot kvinnor.

En av tjugo kvinnor i EU har blivit våldtagen. En femtedel av kvinnorna i EU har blivit utsatta för våld i hemmet. Hälften av alla unga kvinnor har blivit utsatta för våld på nätet.

Statistiken talar sitt tydliga språk: Europas flickor och kvinnor behöver konkreta åtgärder för att få ett stopp på våldet. Europa måste vara en trygg plats även för flickor och kvinnor.

 

Heléne Fritzon (S) 
Delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet

Evin Incir (S)
Europaparlamentariker

Carina Ohlsson (S)
Europaparlamentariker

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret