Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärerna Margrethe Vestager, Josep Borrell Fontelles, Thierry Breton, and Adina Vălean lade på torsdagen fram förslag på hur EU ska förbättra sin säkerhet mot yttre hot.

EU-kommissionen: Skyddet mot cyberattacker måste förstärkas

BRYSSEL 10 november 2022

EU måste bli bättre på att skydda sig mot cyberattacker. Det anser EU-kommissionen som på torsdagen lade fram förslag på en ny cyberförsvarspolitik samt en handlingsplan för militär rörlighet. 

Rysslands invasionskrig mot Ukraina har drastiskt försämrat säkerhetsläget i EU. För att ta itu med det allvarliga läget, och för att öka EU:s förmåga att skydda sina medborgare och infrastruktur, lade EU-kommissionen på torsdagen fram förslag om en ny EU-politik för cyberförsvar och ökad militär rörlighet. 

– Med dessa två initiativ ökar kommissionen i dag sitt bidrag till Europas försvar, sade EU-kommissionären med ansvar för digitala frågor, Margrethe Vestager i ett uttalande på torsdagen. 

– Vi måste vara mer uppmärksamma och medvetna om försvarsdimensionen i vår infrastruktur och våra nätverk, och idag beskriver vi hur EU:s instrument och politik kan göra skillnaden för att säkerställa att vi är bättre förberedda och kan reagera bättre på externa hot, sade hon. 

Med sin nya cyberförsvarspolitik ska EU stärka samarbetet mellan olika aktörer och förmå medlemsländerna att öka sina investeringarna i cyberförsvar för att bättre skydda, upptäcka, avskräcka och försvara sig mot ett växande antal cyberattacker. 

– Cyberattacker har blivit en integrerad del av modern krigföring. Rysslands aggressionskrig mot Ukraina har åtföljts av upprepade cyberattacker. Inte enbart mot Ukraina men också mot oss och mot våra partnerländer, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på en pressträff på torsdagen. 

Handlingsplanen för militär rörlighet är tänkt att hjälpa europeiska väpnade styrkor att reagera bättre, snabbare och i tillräcklig omfattning på kriser som bryter ut vid EU:s yttre gränser och utanför. Planen ska stärka EU:s förmåga att stödja transport av trupper. Målsättningen är en bättre uppkopplad och skyddad infrastruktur. 

Även samarbetet med Nato föreslås förstärkas och förbindelser och dialog med nyckelpartner ska främjas enligt EU-kommissionens förslag. 

– Krisen i Ukraina har visat den avgörande betydelsen av att säkerställa ett snabbt militärt bistånd. Handlingsplanen för militär rörlighet kommer starkt att bidra till våra väpnade styrkors förmåga att snabbt reagera på kriser vid EU:s yttre gränser och utanför, sade EU-kommissionären med ansvar för den inre marknaden, Thierry Breton, i ett uttalande.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret