Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
I mitten EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell och till höger Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) under måndagens möte i Bryssel.

EU sjösätter utbildning för 15 000 ukrainska soldater

BRYSSEL 15 november 2022

Minst 15 000 ukrainska soldater ska utbildas i EU-länderna och regeringen ser över hur Sverige kan bidra. EU inför också fler sanktioner mot Iran samtidigt som utrikesminister Tobias Billström vill se ytterligare EU-åtgärder.

EU-ländernas utrikesministrar sjösatte på måndagen den nya träningsmissionen för ukrainska soldater kallad EUMAM. Under två års tid ska minst 15 000 ukrainare få utbildning och material i ett antal medlemsländer, bland annat Polen, Tyskland och Spanien. 

– Vår topprioritet är att fortsätta stödja Ukraina, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell efter mötet.

Sverige kommer enligt försvarsminister Pål Jonson (M) bidra med en eller två stabsofficerare till ledningsstrukturen. Regeringen ser även över möjligheterna att bidra med utbildare.

Den totala kostnaden för utbildningsinsatsen beräknas uppgå till drygt 100 miljoner euro.

Josep Borrell pekade på att EU och medlemsländerna i nuläget tillsammans tillhandahållit Ukraina försvarsmaterial till ett värde av runt åtta miljarder euro. Utrikesrepresentanten sade även att EU är redo att utöka sanktioner mot Ryssland och länder som Belarus och Iran som bidrar med vapen till Ryssland.

– Vi kommer fortsätta isolera Ryssland internationellt och fortsätta införa [sanktioner] mot den ryska ekonomin, sade Borrell utan att nämna några konkreta åtgärder.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) informerade under mötet sina kollegor om det svenska ”vinterpaketet” med bland annat vinterutrustning som ska skickas till Ukraina.

Nya sanktioner mot Iran – Billström vill se mer

Utrikesministrarna enades även om att sätta upp ytterligare 29 personer och tre organisationer på sin sanktionslista mot Iran med anledning av bland annat repressalierna mot demonstranterna i landet.

– Det kommer drabba delar av revolutionsgardet som i dag ligger bakom detta. Det finns också en koppling till användandet av drönare i Rysslands krig mot Ukraina, sade Tobias Billström efter möte.

Billström ansåg samtidigt att EU bör göra mer för att stödja de iranska demonstranterna och har arbetat för att frågan ska tas upp som en särskild punkt på nästa utrikesministermöte i Bryssel för en mer djupgående diskussion.

– Vi får inte vara främmande för att utöka sanktionerna om det skulle krävas. Så pass allvarliga är brotten mot mänskliga rättigheter i Iran i dag att EU måste hålla en mycket hög grad av beredskap att vidta ytterligare åtgärder, sade utrikesministern.

Balkan: ”Allvarligaste krisen på tio år”

Utrikesrepresentant Josep Borrell varnade samtidigt för situationen på västra Balkan. Inte minst oroades han för den uppblossade konflikten, om bland annat registreringsskyltar på kosovoserbiska fordon, mellan Serbien och Kosovo.

– Jag kan säga att vi står inför den allvarligaste och farligaste krisen sedan 2013 - under de senaste tio åren. Båda parter måste snarast visa att de är beredda att hitta en väg framåt för att minska dessa spänningar, sade Borrell som tillade att förhandlingar mellan de båda kommer att hållas i Bryssel inom kort.

Han ser även fler andra kriser i området som konsekvenser av ryska kriget och lovade att öka EU:s ”engagemang” för västra Balkan och visa att det är EU:s ”närmaste och viktigaste geopolitiska prioritet”.

–  Jag insisterar på den grundläggande idén att västra Balkans framtid ligger i Europeiska unionen. Detta är vårt budskap inför nästa toppmöte mellan Europeiska unionen och västra Balkan den 6 december, sade Josep Borrell.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret