Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Socialdemokraten Mette Frederiksen ser ut att gå mot en ny regeringsperiod – och fler EU-toppmöten – efter att det röda blocket säkrade sin majoritet i det danska folketinget i tisdagens val. Avgörande för utgången var rösterna från Grönland. Bild från EU-toppmötet i Bryssel 21 oktober 2022.

Grönland avgjorde dansk vänsterseger – Danskt Folkeparti nästan utslaget

BRYSSEL 2 november 2022

Grönland blev tungan på vågen i det danska parlamentsvalet när dess två mandat gick till det röda blocket – som därmed fick majoritet. Socialdemokraterna blev största parti samtidigt som invandringskritiska Danskt Folkeparti blev det minsta. 

Nu inleds förhandlingar om en ny, eventuellt blocköverskridande, regering.

När det under natten till onsdagen stod klart att Grönlands två mandat i folketinget tillföll det röda blocket var valet avgjort. 

Med 87 mandat från Danmark, ett färöiskt och två grönländska får det röda blocket 90 av 179 stolar i folketinget – och säkrar en majoritet med minsta möjliga marginal efter en väldigt oviss valnatt. 

– Jag är otroligt glad, sade en rörd statsminister Mette Frederiksen (S) i ett tal efter att valresultatet stått klart, rapporterar Danmarks radio

Socialdemokratiet ökade med två mandat, och har nu 50 platser i folketinget. 

– Vi har gjort det bästa valet på mer än 20 år, sade hon. 

Oklart regeringsbildande

Det är dock oklart vad det här innebär för regeringsbildandet. 

– Det är klart att det inte längre finns en majoritet bakom regeringen i dess nuvarande form, sade Mette Frederiksen i sitt tal i natt, rapporterar Danmarks radio

Mette Frederiksen har under valrörelsen sagt att man eftersöker en regering över blockgränsen. 

Redan på onsdagsförmiddagen lämnade Mette Frederiksen in regeringens avskedsansökan till drottning Margrethe och ska nu sondera terrängen för att bilda en ny regeringen.

Bred mittenregering

En av de första som Frederiksen kommer att sträcka ut  handen till är det nya partiet Moderaterne och deras partiledare, den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen. 

Moderaterne blev en av valets vinnare med 16 mandat och såg långt in på natten såg ut att få rollen som kungamakare mellan de olika blocken innan det röda säkrade sin majoritet. 

Lars Løkke Rasmussen har tidigare sagt att han vill bilda en bred mittenregering och han är positiv till att samarbeta med både Socialdemokratiet och ett par av partierna på högersidan – Venstre eller Konservative folkeparti.

Løkke Rasmussens tidigare parti Venstre gör ett mycket dåligt val och förlorar nästan nästan hälften av sina platser i folketinget – partiet går från 43 mandat till 24. 

Danskt folkeparti minsta partiet

Sverigedemokraternas systerparti, det invandringskritiska partiet Dansk folkeparti, fick endast 2,6 procent av rösterna och tappar 11 av sina 16 mandat, men klarar folketingets tvåprocentspärr. I sitt succéval 2015 fick partiet 21,1 procent av rösterna men är numera det minsta partiet i folketinget.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret