Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Statsminister Kristersson om SD-inflytande: Vi är en proeuropeisk regering

STOCKHOLM 30 november 2022

När ledningen för Europaparlamentet på onsdagen träffade den svenska regeringen var Sverigedemokraternas inflytande på regeringens EU-politik en av diskussionspunkterna. 

– Vi är en proeuropeisk regering, försäkrade statsminister Ulf Kristersson (M).

Sverigedemokraternas roll i regeringens EU-politik var en de punkter som statsminister Ulf Kristersson (M) och Europaparlamentets talman, kristdemokratiska Roberta Metsola, diskuterade när de möttes i Stockholm på onsdagsförmiddagen. Det framgick vid en pressträff efter mötet. 

Olika frågor kring Sverigedemokraterna hade ställts av parlamentets talmansdelegation mot bakgrund av oro för vilket inflytande ett EU-kritiskt parti kan tänkas ha över en regeringen som är beroende av dess stöd. 

– Frågorna om Sverigedemokraternas roll och hur regeringen kommer att agera ställdes av flera kollegor, bekräftade talmannen och lade till: 

– Jag uppskattar statsministern klara proeuropeiska engagemang. Vi ser därför fram emot de kommande sex månaderna [av Sveriges EU-ordförandeskap], sade Roberta Metsola.

Statsminister Ulf Kristersson pekade på att inget riksdagsparti längre var emot det svenska EU-medlemskapet. Men också att M-KD och L-regeringen var en pro-EU-regering.

– Jag har beskrivit det självklara faktumet att vi är en proeuropeisk regering. Vi är också en promarknads-regering, en proNato-regering, en protransatlantisk regering. Vi är en pro-ganska-många-saker-regering. Men det betyder inte att vi alltid har en viss uppfattning över hur EU agerar eller vilka frågor som borde vara på agendan. Jag har också förklarat [för talmannen] att vi idag har åtta av åtta riksdagspartier som är för ett svenskt EU-medlemskap, det är inte oviktigt, sade Ulf Kristersson. 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret