Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas på fredagens presskonferens. I bakgrunden Tjeckiens inrikesminister Vit Rakusan.

Svårnavigerat när EU-länderna ska övervinna nya migrationsspänningar

BRYSSEL 28 november 2022

EU:s migrationsministrar enades i fredags om att utforma ett europeiskt ramverk för att organisera mottagandet av migranter som räddats till sjöss. 

– Operationer i Medelhavet och på andra håll kan inte verka under en vilda västern-situation, sade EU-kommissionär Margaritis Schinas på fredagen.

EU:s migrationsministrar lovade på fredagen att agera tillsammans för att svara på den senaste tidens ökade migrationsströmmar till EU. 

På ett extrainsatt möte i Bryssel, med anledning av den senaste tidens migrationsbråk mellan Italien och Frankrike, enades ministrarna om att försöka utforma ett gemensamt ramverk för hur sökandet och räddningsinsatserna av migranter till sjöss ska ske. 

Inga konkreta beslut togs men länderna gick med på att ingå i en kontaktgrupp tillsammans med företrädare för frivilligorganisationer för att påbörja en reflektion, rapporterar Agence Europe.

– Ministrarna närmade sig detta möte i en anda av förtroende, enighet och samarbete, sade EU-kommissionär Margaritis Schinas när mötet avslutats på fredagskvällen. 

Krav har också rests från bland annat Italien på tuffare tag mot räddningsorganisationer i form av en slags “uppförandekod” – något som EU-kommissionen inte är främmande för. 

– Operationer i Medelhavet och på andra håll kan inte verka under en vilda västern-situation, sade EU-kommissionär Margaritis Schinas, och påpekade att "en viss ordning" behövs i dessa operationer, med ett ramverk av samarbete och förutseende mellan medlemsländerna för att undvika situationer som nu senast mellan Frankrike och Italien.

Ministrarna ställde sig också bakom den handlingsplan för hantering av migration till EU via den centrala Medelhavsrutten som EU-kommissionen lade fram i förra veckan. Ministrarna lyfte även behovet av en liknande handlingsplan för andra migrationsrutter, inte minst den via västra Balkan som just nu upplever en kraftig ökning av migranter. 

“Migrationspakten vägen framåt”

Diskussionen mellan EU-länderna återupptas på nästa rådsmöte om två veckor då tanken är att man ska försöka komma vidare med den så kallade migrationspakten, det vill säga det förslag på ny gemensam migrationspolitik som EU-kommissionen lade fram i september 2020. 

EU-kommissionen, EU-länderna i ministerrådet och EU-parlamentet har lovat att enas om migrationspakten senast i februari 2024 – men oenigheten bland medlemsländerna är stor och förhandlingarna går trögt. Ärendet kommer nu att hamna i det svenska ordförandeskapets knä efter årsskiftet. Sveriges migrationsminister Maria Malmer (M) är trots allt optimistisk. 

– Det finns tycker jag en ganska stor samsyn om att pakten är vägen framåt, sade hon på väg ut från fredagens möte.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret