Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ukraina president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.

Ranking: Zelenskyj inflytelserikast i Europa

BRYSSEL 8 december 2022

Den ukrainske presidenten hamnar högst på tidningen Politicos lista över de mest inflytelserika personerna i Europa under 2022. Från Sverige finns för första gången en politiker med som beskrivs som ”rättfram, envis och fokuserad”.

För sjunde året i rad har tidningen Politico presenterat sin lista över årets 28 inflytelserikaste personer i Europa. Toppar gör den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj som beskrivs som en person som ”Europa inte bara kommit att lita på utan även beundra och följa”.

”Det Zelenskij har gjort är att övertyga resten av Europa om att dess framtid är knuten till Ukrainas – en uppfattning få hade innan Rysslands invasion i februari.

Från Sverige är en person med på listan: EU-kommissionär Ylva Johansson (S) med ansvar för migrations- och inrikesfrågor. Hon ligger i kategorin ”störare” som beskrivs som  personer som är redo att omkullkasta existerande idéer tillsammans med bland annat Ungerns premiärminister Viktor Orbán, den franske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Under det separata epitetet ”beskyddaren” beskrivs Ylva Johansson som ”rättfram, envis och fokuserad” och som en ”formidable motståndare för alla som motsätter sig hennes lagstiftningsplaner”.

”Den svenska socialdemokraten är enligt mångas förmenande mäktigare än de mer profilerade kommissionärerna”, skriver Politico.

Bland övriga på listan märks bland annat Finlands statsminister Sanna Marin, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, ECB-chefen Christine Lagarde och Tysklands vice förbundskansler Robert Habeck.

Första svenska politikern

Politicos lista över de mest inflytelserika i Europa kom första gången 2016. Ylva Johansson är den första politikern från Sverige som är med. Tidigare svenskar på listorna är förre tankesmedjechefen Mats Persson, Spotify-grundaren Daniel Ek, nationalekonomen och debattören Tino Sanandaji, Skype-grundaren Niklas Zennström, klimataktivisten Greta Thunberg och förre statsepidemiologen Anders Tegnell.

Frankrike är det land som har flest personer på listan – sex stycken. Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Ryssland har två vartdera.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret