Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Demokrati pekas ut som det viktigaste värdet för EU-parlamentets arbete. Arkivbild.

EU-medborgare: Demokratifrågan bör vara viktigast för EU-parlamentet

BRYSSEL 15 december 2022

En av tre EU-medborgare pekar ut demokrati som det viktigaste värde för EU-parlamentet att försvara. Samtidigt håller en klar majoritet av de tillfrågade med om att deras hemländer gynnats av EU-medlemskapet.

Invånare i de 27 EU-länderna har i en stor opinionsundersökning fått välja vilka värden som EU-parlamentet bör prioritera att försvara. På första plats hamnade demokrati som 36 procent av de tillfrågade pekar ut.

Andra och tredje viktigaste frågorna är försvar av mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

Klar majoritet: Vi har gynnats av EU-medlemskapet

De tillfrågade fick även frågan om huruvida de anser att deras länder gynnats av att vara med i EU eller ej. Närmare tre av fyra svarade att deras land gör det. I alla medlemsländer höll minst hälften av de tillfrågade med om det med högst stöd på Malta och lägst i Österrike. Sverige hamnade något över EU-snittet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret