Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Granskning: Kampen mot korruption i EU-länderna har stagnerat

BRYSSEL 31 januari 2023

Storföretags inflytande och hot mot rättsstaten pekas ut som några av orsakerna till att nivån av korruption i EU-länderna inte minskat på många år. Sverige får sitt sämsta betyg på ett årtionde i Transparency Internationals senaste granskning. Det sker bland annat efter att fem partier vid senaste riksdagsvalet försökt kringgå regler för partibidrag.

Korruptionsgranskarorganisationen Transparency International, TI, rankar varje år nivån av uppfattad korruption i offentlig sektor i världens länder. För EU-länderna ser organisationen inga tydliga förbättringar i kampen mot korruption sedan 2012 utan snarare en tillbakagång under de senaste fem åren.

– Samtidigt som Europa står inför otaliga utmaningar – från kriget i Ukraina och den efterföljande energi- och livsmedelsbristen till den hotande recessionen – misslyckas regionen med att bekämpa korruptionen. I år har vi sett hur mäktiga industrier och utländska ledare kan påverka politiken på bekostnad av allmänintresset, från Frankrike till Tyskland och själva EU, sade Flora Cresswell, Västeuropasamordnare på TI, i ett uttalande.

Organisationen pekar ut ”otillbörligt inflytande över beslutsfattandet, dåligt genomförande av integritetsgarantier och hot mot rättsstaten ” som viktiga anledningar till utfallet. Konkret pekar man ut Qatarskandalen i EU-parlamentet och hur en delstatsregering i Tyskland dolde länkar till ryska statsägda gasföretaget Gazprom och hur taxitjänsten Uber påverkade franska lagstiftare.

Sveriges sämsta notering

Sverige får sin hittills lägsta poäng på indexet. TI lyfter avslöjandet inför höstens riksdagsval att fem partier försökte kringgå reglerna för partibidrag och finansiering från anonyma givare. Organisationen oroas även för att visselblåsare inom försvaret riskerar att löpa större risker i Sverige efter fjolårets kontroversiella grundlagsändring. TI har tidigare tagit fram nio punkter som de anser att Sverige borde agera utifrån.

Trots det sämsta resultatet på tio år hamnar Sverige på plats fem i världen över minst korrupta länder och trea i EU.

Ungern i botten

Situationen i Ungern har år till år försämrats och har nu gott om Bulgarien som EU:s korruptaste land. Transparency International menar att fallet sker mot bakgrund av en allt mer inskränkt demokrati och nedmontering av rättsstatens principer orkestrerat av regeringspartiet Fidesz.

I fjol stoppades över tolv miljarder euro i EU-bidrag till Ungern med krav på att landet genomför en rad reformer av bland annat domstolsväsendet och arbetet mot korruption. TI befarar dock att den ungerska regeringen inte är uppriktig med sina förslag på reformer.

”Det är osäkert hur effektiva dessa [reformer] kommer att vara i ett land där kontroll och maktfördelning avvecklats minutiöst. De åtgärder som regeringen har föreslagit kan inte fullt ut uppfylla sina mål – bland annat att förbättra insynen i offentlig upphandling – eftersom viktiga myndigheter inte berörs av reformen”, skriver organisationen.

Ljusglimtar: Italien och Grekland

Grekland och Italien, två EU-länder med höga nivåer av korruption, har sett en positiv utveckling under det senaste årtiondet. Jämfört med 2012 har deras betyg stigit med 16 respektive 14 poäng. Även Baltländerna har lyckats minska graden av korruption.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret