Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson.

Ylva Johansson: Vi måste skärpa EU-reglerna mot korruption

BRYSSEL 18 januari 2023

Efter korruptionshärvan i EU-parlamentet lovar kommissionär Ylva Johansson att lägga fram förslag om att kriminalisera korruption och stärka skyddet i EU-institutionerna mot mutor och utländsk påverkan. – Vi kommer att vara så ambitiösa och tuffa som möjligt och ge polisen och domstolarna de verktyg de behöver för att utrota korruptionen, sade Ylva Johansson.

Innan jul gjorde polis räder mot EU-parlamentariker och flera personer greps misstänkta för korruption och penningtvätt i samband med att ha tagit emot mutor från Qatar i syfte att påverka lagstiftning till landets fördel.

EU-parlamentets talman Roberta Metsola har tidigare lagt fram förslag på åtgärder på hur något liknande inte ska kunna ske igen. I går tisdag meddelade EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson att hon arbetar med ytterligare förslag.

– [Metsolas förslag] är en bra start men vi måste göra mer. Endast de högsta standarderna är tillräckliga, sade Johansson under en debatt i EU-parlamentet.

Kommissionens första förslag ska bygga på det avtal om ett öppenhetsregister för lobbyister som kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet slöt för två år sedan.

Kommissionen kommer även inom kort att lägga fram ett demokratiförsvarsförslag som ska  hjälpa att avslöja hemliga utländska påverkansförsök och tvivelaktig finansiering från andra länder.

Kriminalisera korruption på EU-nivå

Men öppenhet och ansvarsutkrävande är inte tillräckligt enligt Johansson som vill gå ett steg längre och låta kriminalisera korruption.

– Korruption är ett allvarligt brott och vi måste bekämpa den med lagens fulla kraft. Snart kommer jag att föreslå en ny lag för att kriminalisera alla former av korruption, sade den svenska kommissionären.

Hon vill se en EU-gemensam definition av korruption och samordna straffen i medlemsländerna.

– Vi kommer att vara så ambitiösa och tuffa som möjligt och ge polisen och domstolarna de verktyg de behöver för att utrota korruptionen, sade Ylva Johansson utan att precisera när förslaget kommer presenteras.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret