Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Utländska arbetare i Sverige blir åter fler

BRYSSEL 20 februari 2023

Antalet personer som arbetade tillfälligt i Sverige under fjolåret har nått den näst högsta nivån sedan mätningarna började. En tydlig ökning kopplas till de stora byggprojekten och industrisatsningarna i norra Sverige.

Under fjolåret registrerade Arbetsmiljöverket över 70 0000 tillfälliga arbetstagare, så kallad utstationerad arbetskraft, från andra länder i Sverige, visar en rapport från myndigheten på måndagen. Det är en tydlig återhämtning efter coronapandemin då antalet utländska tillfälliga arbetstagare under 20 000 var knappt 40 000.

– Vi ser en fortsatt ökning av utstationerade arbetstagare. En stor del av de som kommer hit jobbar på byggen och inom industrisatsningarna i norra Sverige, men vi har också fler som arbetar inom jord- och skogsbruk, sade Robert Scarlini enhetschef på Arbetsmiljöverkets avdelning för myndighetsgemensam kontroll, i ett uttalande.

Tydligaste ökning i storstäder och norra Sverige

Antalet utstationerade har ökat i nästan alla län jämfört med 2021. Den största ökningen har skett i Stockholm, Göteborg och de nordligaste länen.

”Det är en fortsättning på den trend som vi har sett tidigare och den är särskilt tydlig i norr, där ökningen kan kopplas till stora byggprojekt och industrisatsningar”, heter det i rapporten.

(Artikeln fortsätter under grafiken.)

Grannländer i topp

Flest utstationerade i Sverige under 2022 kom från Polen, Litauen och Tyskland.

Byggbranschen störst

Den enskilt största branschen som de utstationerade arbetade i var med bred marginal byggnadsbranschen.

Mer om utstationering

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret