Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell efter tisdagens och onsdagens informella försvarsministermöte. Arkivbild.

EU i krigstid: Två miljarder euro till ammunition

9 mars 2023

EU-länderna ska i det närmaste vara eniga om att lägga två miljarder euro på att förse Ukraina med ammunition och samtidigt fylla på de egna lagren. – Vi befinner oss i krigstid, säger EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell.

EU-ländernas försvarsministrar träffades på onsdagen för ett informellt möte i Stockholm. Högst på dagordningen stod Ukraina akuta begäran om mer ammunition. Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell enades ministrarna i stort om upplägget även om en del detaljer ännu måste redas ut.

– Vi behöver stödja en ökad tillverkningskapacitet och minskad produktionstid. Vi befinner oss i krigstid, och vi måste ha – [jag är ledsen] att behöva säga det – en krigsmentalitet, sade Borrell efter mötet.

Plan i tre delar

Upplägget som ministrarna ska ha enats om är i första hand att ge medlemsländerna i uppdrag att leta upp ammunition från de egna lagren och så snart som möjligt skicka den till Ukraina. För detta ska de kompenseras med upp till en miljard euro ur EU:s fredsfond.

Det andra steget är att ge Europeiska försvarsbyrån ett tydligt uppdrag om att  på frivillig väg samordna uppköp av ammunition från den europeiska försvarsindustrin. Totalt rör det sig om 15 företag som kan tillverka det nödvändiga. Även till detta ska en miljard euro ur fredsfonden tas. Tanken med sådana gemensamma uppköp är att få ned priset och minska leveranstiderna.

Slutligen ska produktionen av ammunition i medlemsländerna på medelfristig sikt skruvas upp.

– Vi måste öka den europeiska försvarsindustrins kapacitet för att kunna möta den enorma efterfrågan från våra arméer. Inte bara för Ukraina,  sade Borrell.

Han hoppades att EU-ländernas försvarsministrar helt ska kunna enas om upplägget vid nästa formella möte den 20–21 mars.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret