Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Proeuropéer: EU-medlemskap skulle minska konfliktrisken i Nordirland

BRYSSEL 11 april 2023

En ny konflikt på Nordirland skulle kunna undvikas om Storbritannien åter gick med i EU menar förespråkare. Det folkliga stödet för ett brittiskt EU-medlemskap är betydligt större än för brexit.

Den amerikanske presidenten Joe Biden besöker i veckan Irland och Nordirland för att delta i 25-årsfirandet av det så kallade Långfredagsavtalet som fick slut på konflikten i den brittiska landsdelen.

En viktig del av lösningen på konflikten var EU:s fria rörlighet som bidrog till att gränser mellan Irland och Nordirland respektive Storbritannien och Nordirland i praktiken suddades ut.

Efter att Storbritannien och Nordirland lämnade EU och därmed de öppna gränserna finns en oro för att konflikten ska blossa upp på nytt. Mike Galsworthy, ordförande för den proeuropeiska organisationen European Movement, menar att lösningen ligger i att detta och många andra problem som den låga tillväxten skulle kunna lösas om Storbritannien åter gick med i EU.

– Brexit har slagit ut den bräckliga tillväxten [i Storbritannien]. Om Storbritannien återinträder i EU skulle det återigen bidra till att åtgärda alla de urspårningseffekterna av brexit på gränser, lojalitet [på Nordirland] och osäkerheter, sade Galsworthy till Politico.

Opinionen i Storbritannien är allt mer positiv till att gå med i EU igen. Undersökningar från i mars visar att runt 50 procent skulle rösta för att gå med i EU om en ny folkomröstning skulle äga rum. Runt en tredjedel av de tillfrågade skulle rösta mot ett återinträde (se grafik högst upp i artikeln).

I folkomröstningen i juni 2016 röstade 52 procent för att lämna och 48 mot. Röstdeltagandet låg på 72 procent.

Enligt Mike Galsworthy är frågan i den brittiska politiska och mediala debatten dock för närvarande ett tabu.

– Om man tittar på brittisk tv skulle man kunna tro att det är helt tabu att prata om brexit eftersom regeringen inte vill prata om det, det ledande oppositionspartiet inte vill prata om det och BBC inte vill prata om det, sade Galsworthy till Politico.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret