Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Tyskland vill ha EU-sanktioner mot ryskt uran

BRYSSEL 17 april 2023

Den tyska regeringen vill att ryskt uran till kärnkraft ska ingå i EU:s nästa sanktionspaket. – Kärnkraftsteknik är ett extremt känsligt område och Ryssland kan här inte längre betraktas som en pålitlig partner, säger den tyske ekonomi- och klimatministern Robert Habeck.

Enligt den tyska regeringen använder sig Ryssland  av energiberoende för att utöva påtryckningar och vill därför stegvis fasa ut EU:s beroende av rysk atomkraft.

– Förbundsregeringen har nu därför uttalat sig till EU-kommissionen för att inkludera den civila kärnsektorn. Detta bör ingå in nästa sanktionspaket, sade den tyske ekonomi- och klimatministern Robert Habeck till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Ryssland tillhandahåller bland annat uran till kärnbränslestavar och lagrar radioaktivt avfall på sitt territorium.

– Kärnkraftsteknik är ett extremt känsligt område och Ryssland kan här inte längre betraktas som en pålitlig partner, sade Habeck.

Ekonomi- och klimatministerns statssekreterare Sven Giegold skriver på twitter att det tyska förslaget förhandlas bland EU-länderna de kommande veckorna och att det har stöd av fler andra medlemsländer, inte minst i Östeuropa.

”Frankrike och andra länder ska vi försöka övertyga med övergångsfrister”, skriver Giegold.

Enligt Euratoms försörjningsbyrås årsrapport för 2021 stod Ryssland för knappt en femtedel av det uran som användas i kärnkraftverk i EU-länderna. (Se grafik nedan.)

I Tyskland har precis de sista kärnkraften stängts ned. Frankrike är med sina 56 kärnreaktorer EU:s klart största producent av atomenergi. (Se karta nedan.)

Hittills har tio sanktionspaket mot Ryssland för dess aggressionskrig mot Ukraina införts. Där finns förbud – i olika omfattning – av import av ryskt kol, olja och naturgas.

Enligt Energimyndigheten, som hänvisar till Vattenfall och Uniper, importeras inte längre något ryskt kärnbränsle till svenska reaktorer.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret