Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, mötte Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Ukrainas huvudstad Kiev på tisdagen.

Von der Leyen presenterar sanktionspaket i Kiev

BRYSSEL 9 maj 2023

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, har på tisdagen besökt Ukraina och presenterat innehållet i det planerade elfte sanktionspaketet mot Rysslands invasion av Ukraina. President Volodomyr Zelenskyj passade också på att ta upp problemet med EU-länder som blockerar ukrainska varor.

Vid en presskonferens i Ukrainas huvudstad Kiev bekräftade EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, att kommissionen i fredags antagit sitt förslag till ett nytt sanktionspaket mot Ryssland, och att det kommer vara fokuserat på att se till att minska möjligheterna att kringgå sanktioner. Hon tryckte också på att EU har skyndat på sin leverans av ammunition till Ukraina.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj uttryckte tacksamhet gentemot EU för stödet men också förvåning över att flera EU-länder den senaste tiden infört restriktioner mot importen av ukrainska jordbruksvaror.

– Tuffa och till och med våldsamma protektionistiska åtgärder från våra grannar kan inte annat än göra oss besvikna, sade Zelenskyj.

Ursula von der Leyen svarade på det att det är en utmanande situation och en lösning behövs.

– Den omedelbara prioriteten nu är att spannmålet kan komma ut från Ukraina mot EU så sömlöst och till den lägsta möjliga kostnaden. Därför ska vi sätta upp en koordinations plattform, sade von der Leyen.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret