Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
Urvattnat EU-förslag föll pladask – “De spelade ett högt spel”
EU-kommissionens ambition att begränsa användandet av kemiska växtskyddsmedel har fått sig ett allvarligt avbräck. På onsdagen kastade EU-parlamentet ut förslaget efter en dramatisk omröstning där svenska politiker stod emot varandra.
Ny EU-vision för landsbygden antagen
På måndagen avslutades en diskussion och process som pågått sedan 2021 om hur landsbygden i EU långsiktigt ska stärkas. Slutsatserna som inte är bindande antogs enhälligt av EU-ländernas jordbruksministrar i Bryssel. Bland annat ska länderna på en rad olika sätt “stärka den sociala och ekonomiska strukturen på landsbygden genom att använda relevanta instrument inom alla politikområden.”
Krav att EU går vidare i "vargfrågan"
Den europeiska jaktorganisation Face med sju miljoner medlemmar har skickat ett öppet brev till EU-kommissionens ordförande Ursula Von Der Leyer och kräver att hon tar tag i vad de anser vara problematiken med den växande vargstammen inom EU, skriver Jaktjournalen.
Danmark vill se lantbrukare betala för utsläpp
Den danske klimatministern Lars Aagaard förespråkar i en intervju med Financial Times att EU sätter upp system för handel med utsläppsrätter även för lantbrukare så att de som släpper ut med växthusgaser måste betala mer.
Miljöpartiet anmäler regeringen och EU-kommisionen till EU-domstolen
Miljöpartiet (MP) anser att regeringes och EU-kommisionen bryter mot EU:s egna fiskelagar när man drivit igenom att fisket på strömming ska få fortsätta trots att hela beståndet riskerar att kollapsa. Det skriver partiet på sin hemsida.
Strömmingsfisket får fortsätta – WWF rasar
EU-länderna har enats om att fortsätta tillåta riktat fiske av sill och strömming i mindre omfattning än tidigare, rapporterar SvD Näringsliv. EU-kommissionen hade föreslagit totalstopp för att fisken skulle återhämta sig, så blir det inte.
Världsnaturfonden WWF kallar beslutet för ”ofattbart” och bedömer att det kan få stora konsekvenser för Östersjöns ekosystem.
Surströmming vapen i EU:s fiskestrid
En kamp för surströmming och småfiskare, anser regeringen när man nu tar strid mot EU-kommissionens räddningsförslag att stoppa sill- och strömmingsfiske i Östersjön, skriver TT/GP.
Stora behov och möjligheter för EU och Sverige att odla mer protein
Att EU importerar 75 procent av sitt växtprotein skapar ett sårbart beroende. I min rapport som Europaparlamentet antog på torsdagen betonas behovet att skala upp proteinproduktionen i EU och skapa framtidens mat. Här finns också möjligheter för Sverige att bidra, skriver Europaparlamentariker Emma Wiesner (C), rapportör i proteinfrågan.
EU-parlamentet vill ha proteinstrategi
Med rösterna 305 för, 129 mot och 69 som avstod röstade EU-parlamentet på torsdagen för den svenska ledamoten Emma Wiensers (C) rapport som efterfrågar en strategi på EU-nivå om protein och hur en sådan bör se ut.
– För att stärka Europas livsmedelssäkerhet måste vi diversifiera och öka vår proteinproduktion. Den europeiska proteinstrategin syftar till att öka EU:s produktion av växtbaserade proteiner och att diversifiera våra proteinkällor. Fokus ligger på forskning och innovation med hänsyn till nationella planer, praxis, individuella behov och jordbruksrelaterade omständigheter, samt att sektorn är beroende av hållbara och överkomliga insatsvaror, såsom energi, växtmaterial, gödselmedel och en mindre tung regelbörda, sade Wiesner i ett uttalande.
Tidöpartierna: Nej till EU:s sillstopp
För att rädda fiskbeståndet vill EU-kommissionen se ett totalt förbud mot att fiska sill och strömming i Östersjön. Det motsätter sig dock den svenska regeringen som vill tillåta ett mindre fiske. Nästa vecka inleds förhandlingarna, rapporterar TT/GP.