Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionären Vera Jourová presenterade förslaget på ett nytt etikorgan som ska innebära nya gemensamma etiska normer.

Efter Qatarskandalen – nytt etikorgan ska skapa EU-normer

BRYSSEL 8 juni 2023

Ett nytt organ ska se till att EU-institutionerna följer samma etiska normer för att öka transparensen och minska risken för korruption. Det tänker sig i alla fall EU-kommissionen som idag presenterade sitt förslag. – Demokrati kan bara fodras när människor litar på institutionerna, sade EU-kommissionären Vera Jourová. Men redan nu hörs kraftigt kritik.

Efter många år av väntan presenterade EU-kommissionen på torsdagen sitt förslag till ett nytt etikorgan för EU:s institutioner.

– Jag vill presentera ett förslag som jag tror kommer att innebära en betydande förändring, sade Vera Jourová, EU:s kommissionär med ansvar för värderingar och öppenhet, när hon presenterade förslaget.

Idag omfattas EU:s institutioner och organ av olika, eget framtagna, uppförandekoder. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttryckte redan när hon tillträdde 2019 målsättningen att införa gemensamma normer för alla EU-institutioner. Men i och med Qatarskandalen, där flera Europaparlamentariker misstänks för att ha tagit emot mutor av regimen i Qatar och Marocko, har frågan fått en helt annan aktualitet.

– De senaste månaderna har vi sett en del skandaler såsom Qatargate som påminde alla att det finns hål i vårt system. Om en skandal sker skiljer folk inom EU inte på olika EU-institutioner, sade Vera Jourová.

Kommer inte utreda fall

Samtidigt påminde hon om att brott som har begåtts av EU-politiker ska utredas av polis och åklagare.

– Qatargate är ett exempel på detta men som vi alla vet gör tillfället tjuven. Vissa omständigheter kan göra vissa brott enklare. Dagens förslag syftar till att minska utrymmet för illa sinnade aktörer att utnyttja sådana möjligheter.

Organet kommer dock inte att ha till uppgift att utreda enskilda fall eller att ta fram gemensamma straff för regelbrytare. De ska, utöver att utredas av polis och åklagare, kunna utredas av Europeiska åklagarmyndigheten EPPO eller av EU:s byrå för bedrägeribekämpning eller ombudsman, samt hanteras som i dag av den enskilda institutionen som, enligt förslaget, ska vara tvungna att bestraffa den som inte följt normerna.

– Varje institution kommer att tvingas implementera normerna och också den praktiska appliceringen – inklusive att införa sanktioner om man bryter mot normerna, sade kommissionären.

Klassas som tandlöst

Kommissionen menar att det inte är lagligt möjligt idag för ett interinstitutionellt organ att utreda eller införa sanktioner. Det blir därmed upp till de enskilda institutionerna och organen att bestämma hur sanktionerna utformas.

Det har dock höjts kritiska röster mot förslaget av dem som anser att det är tandlöst. Politico uppger att de gröna, liberala Renew Europe och delar av socialdemokraterna inom Europaparlamentet vill ha striktare regler och ett etikorgan med mandat att utreda de som misstänks bryta mot reglerna.

 – Renew kommer inte att vara del i detta hån, säger Stéphane Séjourné, ledare för Renew Europe till nyhetssajten.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret