Qatarhärvan – Mutanklagad blir av med toppost i EU
BRYSSEL 13 december 2022Korruptionsmisstänkta EU-parlamentariker Eva Kaili blir av med sin post som vice talman. Samtidigt söker EU-parlamentet bättra på regelverket för att motverka framtida mutskandaler. Men detta är en självförvållad skada menar EU-rättsprofessorn Alberto Alemanno.
I en omröstning på tisdagen röstade en överväldigande majoritet av EU-parlamentarikerna för att med omedelbar verkan ta ifrån den grekiske EU-parlamentarikern tidigare socialdemokraten Eva Kaili hennes uppdrag som en parlamentets vice talmän. Beslutet kommer efter att hon i helgen gripits av belgisk polis anklagad för korruption och penningtvätt i samband med att ha tagit emot mutor från Qatar.
Fler polisräder genomfördes på måndagen där bland annat Kailis parlamentskontor spärrades av. Totalt sitter fyra personer frihetsberövade i undersökningen.
Eva Kailis är enligt sin advokat oskyldig till anklagelserna och inte har tagit några mutor från Qatar, rapporterar Reuters. Som EU-parlamentariker har Kailis åtalsimmunitet, men denna kan hävas i en omröstning i EU-parlamentet.
Förslaget om att ge personer från Qatar ett antal andra länder rätt att resa in i EU utan visum, som parlamentet ursprungligen skulle ha röstat om denna vecka, har skickats tillbaka till utskottet för omtag.
– Vi måste se till att denna process inte har påverkats av korruption. Vi måste också se till att alla försök att angripa vår demokrati får konsekvenser. För tillfället kommer vi inte att gå vidare mot en liberalisering av viseringsbestämmelserna för Qatar, sade den tyske miljöpartistiske EU-parlamentarikern Erik Marquardt som har ansvar för förslaget, i ett uttalande.
”Attack mot europeisk demokrati”
I ett tal på måndagen kallade EU-parlamentets talman Roberta Metsola det inträffade en ”attack på den europeiska demokratin”. Uttalandet fick kritik av EU-rättsprofessorn och grundaren av The Good Lobby, Alberto Alemanno.
”[Qatarhärvan] är en självförvållad skada. EU-parlamentet och de flesta av dess ledamöter har historiskt sett motsatt sig strängare integritetsregler och ett effektivt system för att kontrollera efterlevnaden”, twittrade Alemanno med hänvisning till att EU-parlamentet flera gånger motsatt sig större transparens i kontakten med lobbyister.
Talman Metsola lovade dock förbättring.
– Vi kommer att inleda en reformprocess för att se vem som har tillgång till våra lokaler, hur dessa organisationer, icke-statliga organisationer och personer finansieras, vilka kopplingar de har till tredjeländer, vi kommer att begära större öppenhet när det gäller möten med utländska aktörer och de som är kopplade till dem, sade Metsola.
Större öppenhet och transparens stöddes av de flesta partigruppers ledare i det efterföljande meningsutbytet.
EU-parlamentet debatterar i dag tisdag frågan vidare och röstar på torsdag om en resolution där man närmare beskriver hur man vill hantera problematiken med korruption.