Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Förhandlingar mellan EU-parlamentet och medlemsländerna om AI-lagens slutliga utformning inleds redan i kväll. Arkivbild.

Så vill EU-parlamentet reglera AI – "ingen massövervakning"

BRYSSEL 14 juni 2023

EU-parlamentet vill se förbud mot användningen av artificiell intelligens för ansiktsigenkänning på allmän plats. Ett slag mot polisens möjligheter att hindra terrorbrott, anser kritiker. En garanti mot massövervakning, menar förespråkare. De svenska EU-politikerna var splittrade i frågan.

EU-parlamentet röstade på onsdagen fram sin ståndpunkt i frågan om en ny AI-reglering som skulle bli den första i sitt slag i världen.

– AI-lagen kommer att bli tongivande i hela världen för utvecklingen och styrningen av artificiell intelligens och säkerställa att denna teknik […] utvecklas och används i enlighet med de europeiska värdena demokrati, grundläggande rättigheter och rättsstatsprincipen, sade den rumänske liberalen Dragoş Tudorache, en av de två ansvariga för att samla en majoritet i parlamentet bakom ståndpunkten, i ett uttalande efter omröstningen.

En grundsten i förslaget är att AI lever upp till grundläggande rättigheter som personlig integritet, öppenhet, icke-diskriminering såväl som sociala och miljömässiga krav.

Knäckfrågan har varit huruvida AI-system som använder sig av biometrisk övervakning som ansiktsigenkänning på allmänna platser i realtid ska få användas av polis och andra brottsbekämpande myndigheter för att bland annat förhindra terroristattacker och identifierar personer som efterlysts med en europeisk arresteringsorder. Omröstningsresultatet blev att sådan användning ska förbjudas.

– Vi har en tydlig garanti för att undvika risken för massövervakning, sade Brando Benifei, en italiensk socialdemokrat, och den andra huvudansvariga för förslaget i EU-parlamentet.

Svenskarna delade

Hälften av de svenska EU-parlamentarikerna röstade för ståndpunkten, M, SD och KD röstade mot medan socialdemokraten Erik Bergkvist lade ned sin röst. Moderaterna röstade nej med motiveringen att de anser att förbudet mot att använda AI för biometrisk övervakning i realtid tar ifrån brottsbekämpande potentiellt viktiga framtida verktyg.

”Otroligt att inte alla svenska ledamöter vill ge polis, tull och gränsbevakning rätt verktyg. Ansiktsigenkänning vid terrorbrott borde vara en självklarhet”, twittrade Moderaternas Jessica Polfjärd.

Centerpartiets Abir Al-Sahlani försvarar förbudet.

”Jag röstade inte själv, eftersom jag är i New York. Men det mina kollegor röstade nej till är konstant obegränsad massövervakning i realtid. Ansiktsigenkänning med minimal fördröjning vid terrordåd och grova brott är tillåtet i förslaget EP stöttade”, twittrade Al-Sahlani.

EU-länderna enades om sin förhandlingsposition i julas. Nu väntar redan i kväll slutförhandlingar mellan de två lagstiftarna i syfte att få fram den slutliga lagtexten.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret