Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sade på onsdagen att landet ställer in vapenleveranser till Ukraina efter att Ukraina kritiserat att landet för restriktioner mot ukrainska spannmålsimport.

Viktigast i veckan: Valnervöst Polen vacklar till– Svenskar har långa arbetsveckor

STOCKHOLM 23 september 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Efter att Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj kritiserat Polen för att inte följa EU-beslut och släppa de tillfälliga restriktionerna mot Ukrainas spannmålsexport meddelade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki på onsdagen att landet ställer in vapenleveranser till Ukraina. Dagen därpå tog presidenten Andrzej Duda tillbaka uttalandet. Om mindre än en månad är det parlamentsval i Polen och den polska regeringen vill säkra röster från oroliga bönder som fruktar konkurrens från Ukraina. Det hårt krigsdrabbade Ukraina å sin sida har en sönderslagen ekonomi som desperat behöver alla intäkter den kan få.

Experter varnar nu för att stödet till Ukraina kan vara på väg att förändras och att Ukraina måste förhålla sig till det för att förhindra nya konflikter.  

I veckan kom statistik från Eurostat som visade att Sverige har bland de längsta arbetsveckorna i Västeuropa och klart längst jämfört med de nordiska EU-länderna.

På tisdagen sade en EU-talesperson att Sverige kan förlora delar av de 38 miljarder kronor i extra EU-stöd om landet bryter mot tidigare löften att minska Sveriges negativa klimatpåverkan. 

Det kan också noteras:

… att både Turkiet och Ungern i veckan fortsatt mullrar mot ett svensk Natomedlemskap. Turkiet hänvisar till  “terroristaktiviteter på Stockholms gator” och Ungern ogillar ett fyra år gammalt videoklipp från svenska utbildningsradion,

… att Azerbajdzjan i Europas utkant efter ett endagars-krig mot utbrytarregionen Nagorno-Karabach utropade sig som segrare.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret