Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Thierry Breton, kommissionär för inre marknaden, om behovet identifiera säkerhetsrisker inom tio kritiska teknikområden.

EU till medlemsländerna: Vi måste värna känslig teknik

STOCKHOLM 4 oktober 2023

EU-länderna bör identifiera säkerhetsrisker inom tio kritiska teknikområden. Den uppmaningen kommer nu från EU-kommissionen. Europaportalen har listan.

I somras antog EU-kommissionen en ny strategi för att öka den ekonomiska säkerheten i unionen. Som ett led i den presenterade man på tisdagen en rekommendation och  en lista över tio kritiska teknikområden som på olika sätt måste värnas, i synnerhet fyra av dem – avancerade halvledare, artificiell intelligens, kvantteknologi och bioteknologi.

Kommissionen uppmanar nu EU:s medlemsländer att före årets slut identifiera vad som kan hota leveranstrygghet, kritisk infrastruktur och teknisk säkerhet. Men även uppmärksamma sådana risker där teknik kan användas för militärt bruk samt för att kränka mänskliga rättigheter.

– Vi måste kontinuerligt övervaka våra kritiska teknologier, bedöma vår riskexponering och – vid behov – vidta åtgärder för att bevara våra strategiska intressen och vår säkerhet. Europa anpassar sig till de nya geopolitiska verkligheterna, sätter stopp för naivitetens era och agerar som en verklig geopolitisk makt, sade  Thierry Breton, kommissionär för inre marknaden, i ett uttalande.

Efter att medlemsländerna blivit klara med sina bedömningar väntas EU-kommissionen presentera nya förslag inom strategin.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret