Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Vänsterpalten uppifrån och ner: Jessica Polfjärd (M), Emma Wiesner (C), Pär Holmgren (MP) och David Lega (KD). Andra spalten: Ilan De Basso (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Johan Nissinen (SD). Tredje spalten: Tomas Tobé (M), Abir Al-Sahlani (C), Karin Karlsbro (L). Fjärde spalten: Evin Incir (S), Heléne Fritzon (S), Jörgen Warborn (M). Högerspalten Erik Bergkvist (S), Charlie Weimers (SD), Arba Kokalari (M) och Carina Ohlsson (S).

Flertalet EU-politiker vill bli omvalda

STOCKHOLM 6 oktober 2023
Uppdaterad: 4 april 2024

17 av de 21 svenska ledamöterna i EU-parlamentet ställer upp för omval nästa år. Se vilka det är och varför de kandiderar. 

Inför det kommande EU-valet i juni nästa år har Europaportalen frågat de svenska ledamöterna i Europaparlamentet om de ställer upp till omval, se box nedan. Av 21 ledamöter svarar 16 att de gärna ställer upp för en ny mandatperiod medan tre tackar nej och en har ännu inte bestämt sig. Om de 16 blir omvalda skulle Sverige, jämfört från förra EU-valet 2019 då 16 nybörjare tog plats i parlamentet, få en relativt erfaren grupp som representerar väljarna. 

Till skillnad från riksdagspolitiken som oftast är låst i olika politiska block och allianser bygger framgång i Europaparlamentet mer på vilket nätverk av politiker man lyckats samla och vilket förtroende man har över partigränserna. Något som också Europaparlamentariker David Lega (KD) påpekar. 

Skulle Tomas Tobé (M) bli omvald vill han fortsätta med migrationspolitik och konkurrenskraftsfrågor medan Abir Al-Sahlani (C) vill lägga sitt fokus på demokratifrågor och den inre marknaden. 

–  Det kommer behövas fler insatser för ytterligare lägre invandring och mer kontroll vid yttre gräns. Mer måste göras för att stärka Europas konkurrenskraft, för fler jobb och ökat välstånd  och det är nödvändigt med krafttag mot organiserad brottslighet och terrorism, säger Tomas Tobé.

Flera av de tillfrågade säger sig inte ångra något de gjort i parlamentet medan Karin Karlsbro vill förebrå sig för att inte tidigt drivit kravet att bli av med beroendet av rysk olja och gas och Tomas Tobé att man inte tidigare satte ner foten mot kommissionen för att de också skulle prioritera konkurrenskraften. 

Det är en sak att ställa upp till omval och en annan om partiet vill det och i slutändan avgör alltid väljarna inte sällan i krysskampanjer. Under hösten och fram till början av nästa år kommer partierna att fastställa sina vallistor och först ut är Kristdemokraterna och Moderaterna.

Uppgifter om Erik Bergkvist har avpublicerats i artikeln efter att han avled 24 februari 2024, red. anm.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret