Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Donald Tusk, partiledare för Medborgarplattformen, har tidigare varit polsk premiärminister och ordförande för Europeiska rådet. Arkivbild.

Prognos: Oppositionen går mot seger i Polen

BRYSSEL 16 oktober 2023

Nationalkonservativa Lag och Rättvisa blir största parti men väntas inte kunna bilda regering efter det polska parlamentsvalet. Istället ser pro-europeiske Donald Tusk ut att kunna en samla en majoritet.

Det nationalkonservativa Lag och Rättvisa, PiS, har suttit i regeringsställning sedan 2015. Den polska regeringen har sedan dess anklagats för att underminera grundläggande demokratiska genom att politisera domstolar och ta över medier. I frågor som migration och hbtq-personers rättigheter har Polen gått i klinch med EU vid flera tillfällen. Partiets tid vid makten kan nu vara på väg att ta slut efter söndagens polska parlamentsval.

– Demokratim har segrat. Detta är slutet på Lag och Rättvisas regering. Vi kan redan nu säga att detta är slutet på denna dåliga period, sade den viktigaste oppositionsledaren Donald Tusk på söndagskvällen, enligt Reuters.

Tusk har tidigare varit premiärminister i Polen och leder liberalkonservativa Medborgarplattformen som gått samman i en valkoalition. En vallokalsundersökning visar på att hans liberalkonservativa Medborgarkoalition tillsammans med socialdemokratiska Vänstern och mittenhögerkoalitionen Tredje vägen kan samla en majoritet i det polska underhuset, sejmen.

Polens president Andrzej Duda, allierad med PiS, har sagt att han ska ge första försöket att bilda regering till det största partiet, alltså PiS.

– Frågan är om vi kan omvandla denna framgång till nästa mandatperiod som regeringsparti. Och detta är något vi fortfarande inte vet, sade PiS-ledaren Jarosław Kaczyński på söndagskvällen, enligt TVN24.

Den officiella rösträkningen hade på måndagseftermiddagen räknat närmare två tredjedelar av rösterna. Vid det tillfället har de tre partikoalitionerna som stödjer Tusk drygt 50 procent av stödet och då räknas även övriga partier som inte väntas klara valspärren in.

Rekordhögt valdeltagande

Deltagandet i valet nådde enligt vallokalsundersökningen till drygt 72 procent vilket enligt landets valkommission vore det högsta någonsin.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret