Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Jämställdheten mellan kvinnor och män ökar i EU. Det visar den senaste mätningen från Europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE.

Tydlig ökning av jämställdhet i EU – Sverige backar något

BRYSSEL 30 oktober 2023

Efter att i flera år bara långsamt gjort framsteg har jämställdheten mellan män och kvinnor i EU-länderna gjort ett språng. I Sverige, som alltjämt är ohotat i topp, har utvecklingen i det närmaste avstannat och till och med backat.

Europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE mäter sedan 2013 graden av jämställdhet mellan män och kvinnor i EU-länderna. I den senaste rapporten verkar ett trendbrott ha skett.

”Utifrån varje upplaga av indexet har man kunnat dra mer eller mindre samma slutsats: framstegen sker i snigelfart. I årets upplaga av indexet ser vi dock den största årliga ökningen i den totala poängen i indexets historia”, heter det i ett uttalande från EIGE.

Snittet för EU-länderna överstiger för första gången 70 poäng på den hundragradiga skalan. Toppar listan gör som alla år hittills Sverige som är det enda EU-land som får över 80 poäng. Två och tre kommer Nederländerna och Danmark.

Största förbättringarna i söder

Jämställdheten har under de år som indexet omfattar stärkts mest i länder södra Europa som Italien, Portugal och Malta. Minst framsteg har skett i länder som redan för tio år sedan hade en relativ hög grad av jämställdhet mellan könen som Sverige och Danmark. Sverige tillsammans med Finland står ut med att till och med backa något jämfört med förra mättillfället 2020.  

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret