Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffades under lördagen i Kiev.

EU till Ukraina: Målet att förhandla om medlemskap inom räckhåll

BRYSSEL 6 november 2023

Ukraina hoppas få ett positivt besked om att inleda medlemskapsförhandlingar med EU i veckan. – Och ni har gjort stora framsteg, mycket större än vad någon förväntade sig av ett land i krig. Målet är verkligen inom räckhåll, sade Ursula von der Leyen. Samtidigt lanseras det tolfte sanktionspaketet mot Ryssland.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte i helgen Ukraina och president Volodymyr Zelenskyj inför två viktiga händelser i veckan. Kommissionen väntas på onsdag lägga fram sin analys och rekommendation om huruvida Ukraina genomfört de reformer som krävs för att landet ska kunna inleda formella medlemskapsförhandlingar med EU. Enligt kommissionsordföranden har Ukraina redan fullbordat långt över 90 procent av reformkraven.

– Jag måste säga att ni har gjort utmärkta framsteg. Det är imponerande att se. Jag vet att ni håller på att slutföra kvarvarande reformer. Om detta sker, vilket jag är övertygad om, kan Ukraina nå sitt ambitiösa mål att gå vidare till nästa steg i anslutningsprocessen, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en pressträff med Volodymyr Zelenskyj.

Den ukrainske presidenten pekade på de reformer som genomförts sedan landet i juni fick officiell kandidatstatus av EU: stärkt rättsstat, minoriteters rättigheter, transparens, pressfrihet, korruptionsbekämpning och digitalisering av statsapparaten.

– Ukraina kommer vara helt redo. Både för inledningen av förhandlingarna med EU och för ett fullfjädrat medlemskap, sade Zelenskyj som tillade att han räknar med ett positivt besked.

Att Ukraina kommer få tummen upp från kommissionen bekräftas även av EU-tjänstemän som nyhetsbyrån Reuters citerar. Kommissionens rekommendation ska sedan tas upp på EU-toppmötet i december där medlemsländernas stats- och regeringschefer ska ta ett politiskt beslut om att bjuda in Ukraina att förhandla om EU-medlemskap.

Tolfte sanktionspaket

I veckan presenterar kommissionen även det tolfte sanktionspaketet som EU infört i samband med den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina.

– De nya sanktionerna ska omfatta upp till 100 nya listade individer, nya import- och exportförbud, åtgärder för att skärpa oljepristaket och tuffa åtgärder mot företag i tredje land som kringgår sanktionerna, sade Ursula von der Leyen under ett tal i det ukrainska parlamentet, Verchovna rada, på lördagen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret