Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) ifrågasätter varför Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner från Centerpartiet röstade nej i miljöutskottet till en ny lag att dela hälsodata inom EU.

Debatt: Varför krokar Centerpartiet arm med vaccinmotståndare och teknikpessimister?

Arba Kokalari (M) 12 december 2023

Europaparlamentet är på väg att anta regler om att dela hälsodata inom EU. Fördelarna är många och kommer att bidra till bättre vård för patienter och nya mediciner. Moderaterna välkomnar detta och röstade därför för lagförslaget som röstades igenom med en överväldigande majoritet i miljöutskottet. Endast två svenskar röstade emot lagen - Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner från Centerpartiet. Det är beklagligt, skriver Europaparlamentariker Arba Kokalari (M).

På onsdag röstar Europaparlamentet om att göra det lättare och säkrare att dela hälsodata. Att effektivt kunna dela data i sjukvården är nödvändigt för att personalen ska kunna ge patienter rätt vård, och för att kunna utveckla nya vaccin och bota sjukdomar som cancer. Trots att forskningen är tydlig med att mer data är förutsättningen för att göra allt detta, vill Centerpartiet ändå kroka arm med vaccinmotståndare och teknikpessimister för att stoppa lagförslaget.

Coronapandemin visade hur avgörande tillgången till hälsodata är för att snabbt kunna ta fram nya vaccin och för att stoppa smittspridningen. Utvecklingen med digitalisering, automatisering och AI har ökat explosionsartat inom vården, vilket tillsammans med hälsodata gör det möjligt att förebygga, bota och behandla sjukdomar vi inte trodde var möjliga. Med mer kunskap om hälsodata kan vi underlätta för forskare att ta fram nya vaccin, läkemedel, behandlingsmetoder och annan innovation inom vården som kan komma alla medborgare till gagn. 

Bara inom Sverige är det ett stort problem att regionerna har olika datasystem som inte synkar med varandra. Mellan EU-länder är det ännu värre. Det gör det krångligt och tidskrävande för patienter som är i brådskande behov av vård. I grunden handlar det om rätten till en jämlik sjukvård. I värsta fall kan det handla om liv eller död om patienter inte får rätt behandling i tid. 

Moderaterna välkomnar detta och röstade därför för lagförslaget som röstades igenom med en överväldigande majoritet i miljöutskottet, 95 mot 18. Endast två svenskar röstade emot lagen - Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner från Centerpartiet. Det är beklagligt att Centerpartiet försöker stoppa möjligheten till teknikutveckling, bättre vård för patienter och framtidens livsavgörande vaccin. 

Starkt överdriven kritik

Kritik som riktats mot lagförslaget grundar sig främst i att den skulle inskränka medborgarnas integritet och att vi kommer att tvingas dela med oss av vår hälsodata utan samtycke. Den kritiken är starkt överdriven. Patienter kommer även fortsatt kunna säga nej till att dela hälsodata i forskningssyfte, om de ber om det. Data kommer precis som idag skyddas i ett fullkomligt stängt och säkert system, och kraven på att få använda data kommer att vara högt ställda för att garantera patientsäkerheten.

Det kommer i princip vara omöjligt - och framför allt förbjudet - att ens försöka ta reda på och spåra specifika hälsouppgifter till specifika individer. Däremot kommer det bli enklare att spåra sjukdomar och virus. Dessvärre verkar kritikerna ha blandat ihop spårning av virus med spårning av människor.

Till skillnad från Centerpartiet välkomnar Moderaterna förslaget och anser att mer hälsodata måste kunna delas på ett säkert sätt. Datadelning och digitalisering av vården är helt nödvändigt, både för patienter och vårdpersonal och för forskare och beslutsfattare som ska kunna arbeta fram framtidens mediciner och livräddande behandlingar. Den nya lagen sätter medborgarna i fokus och ger dem full kontroll över sina hälsouppgifter, så att de kan få bättre vård i hela EU.

Nu har Centerpartiet en ny chans i morgon onsdag att visa om motståndet mot framtidens vacciner är ny centerpolitik, eller om de också tror på forskning och utveckling.

Arba Kokalari (M)
Europaparlamentariker  

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret