Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Natochefen Jens Stoltenberg vid Natotoppmötet i Vilnius, 12 juli 2023.

Viktigast i veckan: Ekonomiska stödet till Ukraina rasar – nya oroande klimatrapporter

STOCKHOLM 9 december 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

På torsdagen kom en sammanställning från Kielinstitutet som visar att det militära och finansiella stödet till Ukraina under hösten jämförelsevis minskat med 90 procent till två miljarder euro. – Våra siffror bekräftar intrycket av en mer tveksam givarattityd de senaste månaderna. Ukraina är alltmer beroende av ett fåtal kärngivare som fortsätter att ge betydande stöd, som Tyskland, USA eller de nordiska länderna, sade Christoph Trebesch, forskningschef vid Kielinstitutet, i ett uttalande

Två vetenskapliga rapporter visar på tydliga och allvarliga klimatförsämringar. Den ena rapporten uppger att världen är på väg mot 2,7 °C uppvärmning vid seklets slut, långt ifrån Parisavtalets max 2°C. Den andra rapporten säger att världen har nått ett avgörande vägskäl där hoten från så kallade tippningspunkter ökar vilket kan vara “det största klimathot mänskligheten har mött”.

Slovakiens nyvalde vänsterpopulistiska premiärminister Robert Fico kommer inom kort att stänga den åklagarmyndighet i landet som särskilt fokuserat på korruption och maktmissbruk i landet, inte minst inom hans eget parti. På torsdagen uppmanade EU honom att vänta med stängningen och starta en dialog. 

Det kan också noteras:

… att sympatiåtgärder för Teslastrejken sprider sig till Danmark, Norge och Finland. Konflikten får också uppmärksamhet i internationell press.

… att fler, inte minst räntemarknaden, tror på sänkta räntor i EU under 2024

den ungerske premiärminister Viktor Orbán, Putins närmaste allierade i EU, inför nästa veckas EU-toppmöte arbetar intensivt för att försvåra Ukrainas närmande till EU.

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret