Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Orbán skruvar upp motståndet mot Ukraina i EU

4 december 2023

Vid nästa veckas EU-toppmöte väntas medlemsländernas högsta politiska ledare ta ställning till kommissionens förslag att låta Ukraina inleda formella förhandlingar om att gå med i unionen. Alla EU-länder har veto i frågan och i går söndag upprepade den ungerske premiärminister Viktor Orbán på sitt tidigare motstånd mot att godkänna sådana förhandlingar.

"Det är uppenbart att kommissionens förslag om Ukrainas EU-tillträde är ogrundat och illa förberett. Det finns ingen plats för det på EU-toppmötets dagordning i december", twittrade Orbán som menar att medlemskapsförhandlingar med Ukraina inte ligger i "Ungerns intresse".

Anonyma EU-tjänstemän som Politico pratat med oroas för att Orbáns utspel inte längre är en "politisk teater" i syfte att tvinga till sig EU-pengar som blockerats till Ungern med hänvisning till brister i landets demokrati. De menar att Viktor Orbán nu kommer få svårt att backa från sitt hot om att lägga veto mot Ukrainas medlemskapförhandlingar i nästa veckas EU-toppmöte.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret