Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Två av Sveriges ministrar som röstar om EU-lagar: migrationsminister Maria Malmer Stenergard och justitiemininster Gunnar Strömmer i samtal med kollegor från andra EU-länder. Arkivbild.

Undersökning: Sverige stödjer nästan alla nya EU-lagar

BRYSSEL 5 februari 2024

Sverige tillsammans med övriga EU-länder röstar ja i till nya EU-lagar i över 97 procent av fallen. Inte ens EU:s bråkstakar Ungern och Polen har tryckt på nej-knappen i mer än 30 fall under de senaste nio åren och de över 700 omröstningarna i ministerrådet. Det visar Europaportalens sammanställning.

När medlemsländerna tar ställning för nya EU-lagar röstar vid de allra flesta tillfällen ja. I snitt har det skett i drygt 97  procent av fallen.  

 Den enklaste förklaringen till att nästan alla nya EU-lagar stöds av nästa alla medlemsländer är att de är nöjda med vad de ser, och att de i tillräcklig grad har fått gehör för sina ståndpunkter. 

I ministerrådet eftersträvar man enighet i så stor grad som möjligt – i EU-korridorerna brukar det talas om att varje land ska ”kunna leva med” en ny lag.   

Nöjda Sverige nära snittet

Sverige ligger helt nära EU-snittet med sina närmare 98 procent ja-röster. Storbritannien – som lämnat EU – står ut med "endast" 85 procents ja-röster under den tid landet var medlem.

Av de nuvarande medlemsländerna har Ungern och Polen den lägsta andelen ja-röster: 93 respektive 94 procent.
 

Få nej-röster i ministerrådet

I de 734 omröstningarna som ägt rum i ministerrådet sedan juli 2014 har Ungern tryckt på nej-knappen flest gånger: 28. Det motsvarar knappt 4 procent av alla omröstningar. Därefter ligger Polen. Efter Storbritanniens bortfall är Sverige tillsammans med Nederländerna och Österrike – som röstat nej 14 vardera – de som invänt mest mot uppgörelserna. (Se faktaruta nedan för vilka lagar Sverige röstat nej till.)

Två länder – Frankrike och Portugal – har aldrig röstat nej.
 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret