Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
"Europa, det är dags att vakna" sade Ursula von der Leyen till Europaparlamentet under onsdagen.

Ursula von der Leyen: Illusionerna om fred i Europa har brustit

BRYSSEL 28 februari 2024

I ett rakt tal om det försämrade säkerhetsläget i Europa manade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen till ett uppvaknande ur illusionerna om sakernas tillstånd. Det ryska hotet är även riktat mot EU och därför behövs en ny politik menade von der Leyen som föreslog  en gemensam försvarsstrategi, en försvarskommissionär och ett kontor för försvarsinnovation i Kiev.

Under onsdagsförmiddagen diskuterade Europaparlamentet försvar och säkerhet. Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, meddelade från talarstolen att kommissionen under de kommande veckorna kommer att presentera flera förslag i en ny europeisk försvarsstrategi. Detta eftersom hotbilden mot Europa ökat.

– Många illusioner har brustit de senaste två åren: illusionen om fred i Europa, illusionen om att ekonomiskt välstånd är viktigare för Putin än att förstöra ett fritt demokratiskt Ukraina, illusionen om att Europa gjort nog för att på egen hand klara militära- och cyberhot. Det har blivit tydligt att vi inte längre har tid med illusioner, sade Ursula von der Leyen.

Samtidigt som hon tryckte på att det är viktigt att varje lands försvar ska skötas på nationell nivå och att Nato är och kommer att förbli det primära försvarssamarbetet, sade hon att EU också måste kunna agera tillsammans. Det med betoning på  interoperabilitet – förmågan hos olika system att fungera tillsammans .

De förslag som kommissionen ska komma med är att EU-länderna gemensamt tar fram ett upphandlingsavtal för att ge försvarsindustrin en tydlig signal om att det under en lång tid kommer att vara lönsamt att producera och utveckla vapen och ammunition.

– Detta kommer minska splittringen och öka interoperabiliteten för EU-ländernas militär. Vi kommer att inrikta oss på innovation så att EU verkligen är i framkant när det gäller teknologin, sade Ursula von der Leyen.

Dessutom vill kommissionen inrätta ett kontor för försvarsinnovation i Kiev för att föra Ukraina närmare Europa och så att Europa kan dra lärdom av hur det går till på slagfältet under ett krig. von der Leyen, som kan bli nästa kommissionsordförande, föreslår också att kommissionen ska ha en försvarskommissionär under nästa mandatperiod.

Förslagen välkomnades av flera partigrupper; de konservativa och kristdemokratiska EPP, de liberala Renew, de gröna, och de konservativa ECR. Medan de socialdemokratiska S&D, vänstern och de nationalistiska ID av olika anledningar ställde sig mer avvaktande till att EU skulle stärka sitt försvarsstrategiska samarbete. 

Slutligen sade Ursula von der Leyen att hon vill att de frysta ryska tillgångarna går till att köpa vapen till Ukraina.

– Det hade varit symboliskt väldigt viktigt. Den enkla sanningen är att vi inte har tid att vara bekväma och gå som katten kring het gröt. Kostnaden för en rysk seger är mycket större än alla besparingar vi kan göra nu.

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret