Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns starke man premiärminister Viktor Orbán backade i veckan från sitt veto mot Ukrainastöd, samtidigt som landet fortsätter att låta Sverige sväva i ovisshet i Natofrågan.

Viktigast i veckan: Ungern backade i Ukraniafråga – fortsatt ovisst för svensk del

STOCKHOLM 3 februari 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Ungern tog på torsdagen tillbaka sitt veto mot att ge det krigshärjade Ukraina ekonomiskt stöd. Därmed är det klart att Ukraina får 50 miljarder i EU-stöd under fyra år – delvis som bidrag och delvis som lån. Närmast finns en oro för att Ukraina får brist på granater sedan EU-länderna misslyckats att infria sitt löfte om en miljon granater till mars.   

Samtidigt fortsätter Ungern att hålla Sverige på halster med oklarheter om när och under vilka villkor som de är villiga att behandla den svenska Natoansökan. Tålamodet med Ungern i USA krymper allt mer.

I Tyskland ska 45 företag under sex månader låta sina anställda jobba endast fyra dagar i veckan för samma lön som innan. Syftet är att se om fackens tes stämmer: att företagen inte kommer tappa lönsamhet eftersom de anställda kommer bli mer effektiva och deras sjukfrånvaro kommer minska. 

Det kan också noteras:

… att den svenska lastbilstillverkaren Scania slutligen förlorade en utdragen rättsprocess i EU-domstolen om olagliga prissamarbeten, boten fastställdes till 10 miljarder kronor 

… att  en lettisk Europaparlamentariker med ryskt ursprung som länge tillhört den gröna gruppen visade sig ha varit spion åt den ryska säkerhetstjänsten FSB i 20 år 

… att den ryska it-attacken för två veckor sedan slog mot 200 svenska myndigheter och företag 

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret