Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Ranking: Friheten fortsätter att inskränkas

BRYSSEL 7 mars 2024

Trenden med stadigt minskad frihet fortsätter nedåt i världen och i Europa. Det visar  den senaste frihetsrankingen från Freedom House.

Det oberoende amerikanska forskningsinstitutet Freedom House delar sedan 50 år tillbaka in världens länder efter hur demokratiska och fria de är. Institutets senaste rapport som täcker 2023 visar på ett fortsatt tapp i världen i graden av frihet för det 18e året i rad. Den negativa trenden gäller även för Europas länder.

"Nedgången berodde till stor del på att styret fungerade allt sämre, bland annat på grund av ökad oro för korruption bland tjänstemän och brist på insyn", heter det i rapporten.

Flera länder i Europa som Ryssland, Storbritannien, Sverige och backade under 2023 på frihetsrankingens hundragradiga skala.

Senaste årtiondet: Störst tillbakagång i Turkiet och Ungern

Sedan 2013 har det största europeiska tappet på demokratiindexet skett i Turkiet under Recep Tayyip Erdoğan. Av EU-länderna har Ungern haft de största försämringarna. 

Fyra länder har under perioden bytt kategori: Serbien, Ungern, och Montenegro har nedgraderats från ”fria” till ”delvis fria” länder, Turkiet har gått från "delvis fritt" till "inte fritt". 2013 klassades 37 europeiska länder som fria. 2023 hade detta antalet minskat till 34.

 

Norden i topp

Världens och Europas friaste land under 2023 var enligt indexet Finland med 100 av 100 poäng. Sverige (99), Norge (98) och Danmark (97) hamnar därefter. Minst fritt i Europa är Azerbajdzjan som gör sällskap av Belarus, Ryssland och Turkiet som de fyra "inte fria" länderna i Europa.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret