Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Undersökning visar: EU-parlamentariker – ett lönsamt uppdrag

BRYSSEL 17 april 2024

En svensk EU-parlamentariker får betydligt mer i ersättning för sitt uppdrag i Bryssel än vad en riksdagsledamot får i Stockholm. Med ett visst mått av sparsamhet blir hundratusentals kronor per år över på Brysseluppdraget. Det visar en sammanställning som Europaportalen gjort.   

Det är stor skillnad på de ekonomiska villkoren för en svensk folkvald i Europaparlamentet jämfört med i riksdagen.

Europaportalen har jämfört förhållandena för två fiktiva politiker som båda är bosatta i Örebro men som är valda till Europaparlamentet respektive riksdagen.

En Europaparlamentariker får enligt Skatteverkets regler en lön eller arvode på 55 400 kronor netto medan riksdagsledamoten får 48 900 kronor efter skatt – en skillnad på 6 500 kronor per månad eller 78 000 netto per år. 

Men skillnaderna stannar inte vid arvodet utan ökar kraftigt när de skattefria dagtraktamentena räknas in. Det är här som den stora skillnaden mellan de folkvalda i Stockholm och Bryssel uppstår. En riksdagsledamot från Örebro får ett traktamente på 150 kronor per mötesdag – något riksdagsledamöter som bor mer än 50 kilometer från riksdagshuset har rätt till. Europaparlamentarikern däremot får, oavsett bostadsadress, cirka 4 000 kronor per dag. Under en genomsnittlig månad 2023 kunde en riksdagsledamot få 2 100 kronor i traktamente medan Europaparlamentarikern fick 59 000 kronor. 

Till detta kommer att riksdagsledamoten utanför traktamentet, om ingen av riksdagens övernattningslägenheter är lediga, kan få bostadsersättning på högst 9 300 kronor per månad. Tar man hänsyn till bostadsersättningen och minskar Europaparlamentarikerns traktamente med lika mycket, så har den folkvalde EU-parlamentarikern cirka 50 000 kronor extra att röra sig med medan riksdagsledamoten från samma ort får nöja sig med 2 100 kronor – en skillnad på knappt 48 000 kronor per månad.

För att få en tydligare bild av hur mycket pengar de svenska Europaparlamentarikerna har i utgifter per månad, för boende och annat, för att genomföra sitt uppdrag, ställde Europaportalen frågan till representanter från alla svenska partier. Samtliga partiföreträdare valde att inte svara. Från Centerpartiet kom dock beskedet att frågan var för privat.

 

– Vi har landat i att det här är inom privatlivets gränser och därmed ingen ekonomi vi redovisar, svarade Dan Häggström Edström för ledamöterna Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani.

 

Men riksdagsledamotens tillägg för boende i Stockholm är inte privat, det är offentlig handling. 

 

Sammantaget får riksdagsledamoten från Örebro ut ungefär 51 000 kronor netto i inkomst per månad medan EU-parlamentarikern från samma stad får mer än det dubbla: 105 200 kronor per månad efter skatt. 

 

Lästips: Svenska EU-politiker mörkar skattemedel – utnyttjar svaga EU-regler

Mer fakta

Lotten Enell
Redaktionspraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret