Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Undersökning: Flera svenska partier riskerar åka ur EU-parlamentet

BRYSSEL 30 april 2024

Stödet för Socialdemokraterna inför EU-valet har ökat tydligt jämfört med förra EU-valet. Kristdemokraterna ligger under spärren och Liberalerna och Centerpartiet balanserar på gränsen för att sitta kvar i EU-parlamentet.

Inför EU-valet får Socialdemokraterna stöd av 32,3 procent av de tillfrågade i opinionsundersökning från Ekot/Indikator Opinion publicerad på tisdagen. Det är en ökning på nästan nio procentenheter jämfört med resultatet i EU-valet 2019.

Även Sverigedemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet får ett högre stöd än för fem år sedan.

För Kristdemokraterna ser det betydligt sämre ut och de ligger under valspärren på fyra procent. Både Centerpartiet och Liberalerna ligger nära spärren, men då siffrorna är inte statistiskt säkerställda.

Åtta mandat för S

Om utfallet i opinionsundersökningen även skulle bli valresultatet den 9 juni skulle Socialdemokraterna få åtta av de 21 svenska platserna i EU-parlamentet, vilket skulle vara det i särklass bästa EU-valet för deras del med utgångspunkt i hur svårt partiet har haft att mobilisera sina väljare från riksdagsval till EU-val.

Många osäkra

Nästan en tredjedel av de tillfrågade i opinionsundersökningen svarade att det inte vet vilket parti de ska rösta på.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret