Alla EU-val
Senast uppdaterad: 3 september 2024
Extremhögern blev utan uppdrag när EU-parlamentets utskott röstade fram sina ordförande och vice ordförande för de kommande åren. 6 av de 21 svenska parlamentarikerna fick förtroende vilket var den delat högsta utdelningen bland medlemsländerna.
Ursula von der Leyen får förnyat förtroende som EU-kommissionens ordförande i ytterligare fem år. Denna gång dessutom med ett starkare stöd än för fem år sedan. Detta lovade hon de politiska partigrupperna i utbyte mot deras stöd.
EU-parlamentets talman, den konservativa maltesiskan Roberta Metsola, valdes på tisdagen om för en ny mandatperiod på 2,5 år då det nya EU-parlamentet tog plats i franska Strasbourg.
I veckan tar det nya EU-parlamentet plats. Ledamöterna samlas i åtta partigrupper varav två nya konstellationer.
Ursula von der Leyen måste till i nästa vecka samla stöd från minst 361 EU-parlamentariker för att kunna väljas om till kommissionens ordförande för ytterligare fem år.
För första gången sedan det första EU-parlamentsvalet hölls 1979 minskade andelen kvinnliga EU-parlamentariker i årets EU-val och utgör numera 38,8 procent av de 720 ledamöterna, rapporterar Euronews.
Det svenska valsystemet beskrivs som robust, men SVT:s granskning av rösträkningen i det senaste EU-valet avslöjar sprickor i systemet. I nästan hälften av de granskade distrikten går inte siffrorna ihop. Den vanligaste avvikelsen är fler röster än valkuvert. Totalt handlar det om 213 ”fel”, vilket motsvarar mer än var tusende röst.
I går torsdag löpte tidsfristen ut för partigrupperna att meddela sin storlek. Störst blir konservativa och kristdemokratiska EPP, följt av socialdemokratiska S&D och nationalkonservativa ECR. Den högernationalistiska ID-gruppen hade på fredagsmorgonen ännu inte meddelat sin storlek. Inte heller den ungerske premiärministern Viktor Orbáns grupp Patrioter för Europa hade meddelat om de når upp till kraven för att bilda en partigrupp.
Viktor Orbán har gått samman med högerextrema österrikare och populistiska tjecker i ett försök att bilda en ny, stor partigrupp i EU-parlamentet. – Vårt mål är att bli den starkaste högergruppen i EU-parlamentet, säger Orbán.
Under torsdagen meddelade Jan Emanuel att partiet Folklistan lägger ner. Detta bekräftas nu av Sara Skyttedal som säger att "Folklistan inte har någon framtid på nationell nivå", uppger SVT. Jan Emanuel har sagt att han ämnar gå med i Socialdemokraterna igen. Sara Skyttedal säger till SVT att hon ännu inte är säker på var hon själv ska ta vägen, men att hon hoppas att Folklistans "kritik av samhällsdebatten om partikulturerna" lever vidare.