Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentsvalet äger rum den 9 juni i Sverige. Arkivbild.

Senaste mätningarna: EU-valet en rysare för småpartier

BRYSSEL 31 maj 2024

Tre svenska partier balanserar alltjämt på gränsen för att komma in i EU-parlamentet, enligt de senaste opinionsundersökningarna. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ser samtidigt ut att få rekordstöd.

I veckan publicerades två nya opinionsundersökningar om väljarstödet inför nästa veckas EU-parlamentsval. Inga stora ändringar kan skönjas och tre partier – Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet – ligger fortfarande nära den avgörande fyraprocentsspärren för att få komma in i parlamentet.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ser båda ut att kunna göra rekordval om opinionen står sig till valdagen. Även Vänsterpartiet kan gå fram.

Om genomsnittet i de två senaste undersökningarna även skulle bli valresultatet åker Kristdemokraterna ur parlamentet och Liberalerna och Centerpartiet får ett mandat vardera. Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle få två mandat vardera. Moderaterna och Sverigedemokraterna fyra vardera och Socialdemokraterna 7 av Sveriges totalt 21 ledamöter.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret